Háromezer-ötszáz éves rituális asztal került elő Azerbajdzsánban

Művészet

A Cataniai Egyetem régészei fedezték fel, még a kerámia étkészlet is a helyén van.

3500 éves rituális asztal
Háromezer-ötszáz éves rituális asztal

A felfedezést Tava Tepén, egy késő bronzkori lelőhelyen tették a Kaukázusban, Örményország, Grúzia és Azerbajdzsán határai közelében. A kutatók szerint Tava Tepe valószínűleg pihenőhelyként szolgált a Kura folyó medencéje és a Kaukázus hegység között utazó nomád emberek számára.

Az ásatások során feltártak egy koncentrikus kör alakú földes szerkezetet, amelyben konyharész és rituális asztal, még mindig a helyükön lévő kerámiaedények, valamint a főzéshez használt tűzhelyek vázai találhatók. Az égésnyomok arra utalnak, hogy az ételt kerámiaedényekben főzték meg, amit a feketére csiszolt kerámiából készült tálak és poharak maradványai bizonyítanak.

A kutatók szerint: „Az építmény monumentális bejárattal rendelkezett faoszlopokkal és nádtetővel, amely valószínűleg az egész komplexumot lefedte. A kör alakú kialakítást hangsúlyozó számos oszloplyuk jelzi, hogy a szerkezet átmérője körülbelül 15 méter volt. A kör alakú terület körül nagyszámú állatcsont (szarvasmarha, birka, sertés), valamint a szemétként lerakott kerámiaedények találhatók. A felfedezés új rálátást ad Tava Tepe étkezési szokásaira.”

A rituális jellegre utalnak a gödrökben elhelyezett emberi figurák, valamint az a tény, hogy a rituális asztal kerámiáit szándékosan egy vastag, tömörített földrétegbe zárták be.

A régészek azt tervezik, hogy további leleteket mutatnak be a Tava Tepén július közepén megrendezésre kerülő fesztiválon. A tervek szerint pedig decemberben a szicíliai Cataniai Egyetem ad otthont egy kiállításnak ebből az anyagból.