Az épület, melyben a szóban forgó terem is található, valószínűleg a pompeji propagandából ismert dúsgazdag politikusé volt.

000_34P63VH.jpg
Az egyik feltárt freskó. Fotó: Handout / Parco Archeologico di Pompei press office / AFP

A Pompeji területén zajló, kiemelkedő jelentőségű ásatáson feltárt „fekete teremben” egy több mint egymillió fehér csempéből álló mozaikpadlót, valamint mitológiai témájú freskókat találtak – közli a 24.hu. A helyiséget először a BBC nézte meg.

A falfestmények Apollón és Kasszandra történetét mesélik el: a mítosz szerint a hercegnő visszautasította az isten közeledését, aki dühében megbüntette a lányt: jóslatainak attól fogva senki nem adott hitelt. Az egyik freskó a csábítási kísérletet ábrázolja, a másik pedig az isteni bosszú tragikus folyamodványát – Páriszt, amint találkozik Helénával. Kasszandra megérezte, hogy kettejük viszonya végzetes lesz, és valóban: ez az ismeretség vezetett a trójai háború kirobbanásához.

A 12 hónapja tartó ásatáson dolgozók egyik célja, hogy megállapítsák, kié lehetett az épület, melyben az említett terem is található – egy pékséggel és egy mosodával együtt. Nyomot jelent a több helyen felbukkanó ARV felirat, amely dr. Sophie Hay régész szerint a pompeji politikai propagandából ismert, rendkívül tehetős politikus, Aulus Rustius Verus nevét rejti.

A művészeti értékű felfedezések mellett a munkálatok arra is rámutattak, milyenek lehettek a pékségben dolgozók mindennapjai, akik vélhetően rabszolgák voltak. Bezárva tartották őket, a malomköveket forgató szamarak mellett éltek egyetlen rácsos ablakkal ellátott helyiségben. Az ásatás egyedüli csontvázai – két felnőtté és egy gyermeké – is innen kerültek elő.