A falfestmény a görög mitológiából ismert testvérpárt, Phrixoszt és Hellét ábrázolja.

pompeii.jpg
Phrixosz és Helle egy Pompejiben feltárt freskón

Az ókori Pompeji városában régészek egy Phrixoszt és Hellét ábrázoló freskót találtak – közölte a The Guardian. Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója a felfedezést az önmagát feltáró történelem újabb megkapó reflexiójaként írta le. „A történelem megismételte önmagát” – mondta az ásatásról és a restaurációs munkálatokról mesélve. „A gyönyörű freskó remek állapotban maradt fent. Phrixosz és Hellé a képen is megörökített mítosza széles körben ismert Pompejiben: a testvérek a tengeren kényszerültek menekülni mostohaanyjuk elől, aki meg akart tőlük szabadulni. A menekülés közben azonban Hellé a tengerbe fulladt.” A festmény azt a pillanatot ábrázolja – élénk színekkel, rendkívül művészi kivitelezésben –, mikor fivére a vízbe esett lányért nyúl, hogy megmentse.

Zuchtriegel kifejezte abbéli reményét, hogy a környéken jó állapotban megőrződött házakat a közeljövőben a közönség is meglátogathatja, emellett kiemelte a legutóbbi felfedezés kulturális és történelmi jelentőségét.

Pompeji ősi városát 79-ben pusztította el a Vezúv kitörése, a katasztrófának több mint kétezer halálos áldozata volt. A romokat ma a világ leglátogatottabb régészeti lelőhelyei között tartják számon. A város – amely évente közel négyezer látogatót vonz – nagy utat tett meg 2013 óta, mikor az UNESCO azzal fenyegetőzött, hogy a romok felkerülnek a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, hacsak az olasz hatóságok nem javítanak azok állapotán.

A freskó mellett az elmúlt hónapokban feltártak 13 szobrocskát, mely az ókori Rómában jelen lévő pogány rituálék bizonyítéka, illetve tavaly júniusban egy fali csendéletet is találtak, melyen feltételezhetően a pizza őse látható – és valami, ami kísértetiesen hasonlít egy ananászra.