Az online zenei színtér egyik legnagyobb holland sztárja, egy eklektikus zenét játszó, energikus csapat New Orleansból, egy izgalmas hangszer, amely ebben az évezredben született, valamint a hazai underground egyik legizgalmasabb duója – négy kihagyhatatlan koncertet ajánlunk, amelyeket várva könnyedebben és gyorsabban repülnek el a fagyos hetek tavaszig.

Az amatőr zenész, aki véletlenül hódította meg a világot

Joep Beving olyannyira nem készült előadóművésznek, hogy néhány évvel ezelőttig fel sem merült benne, hogy a zene lehetne a hivatása és a főállása. Korábban a reklámszakmában dolgozott egyebek mellett kisfilmek és promóciós videók zeneszerzőjeként, mégsem tekintett magára művészként. Az Amszterdamban élő zongorista első számait saját örömére és családja szórakoztatására rögzítette a konyhájukban, de próba, szerencse alapon felöltötte a Spotifyra is. Miután legnagyobb meglepetésére rövid idő alatt többmilliós hallgatottságra tett szert, és a legnagyobb kiadók kezdtek versengeni a kegyeiért, felhagyott polgári foglalkozásával, és ma már csak a zenélésből él.

Lemezszerződéséhez nagyban hozzájárult egy szerencsés véletlen is. Történt ugyanis, hogy Christian Badzura, a Deutsche Grammophon egyik igazgatója egy berlini bárba betérve figyelmes lett Beving egyik darabjára. És hogy hogy került Beving CD-je egy német szórakozóhelyre? Nos, egy barátja adta oda az ottani pultosnak… Így lett a melankolikus holland családapából egy csapásra az egyik leghallgatottabb élő zongorista, akinek érzékeny, minimalista darabjait április 6-án az A38-on hallhatjuk.

Kirobbanó energia szofisztikált csavarral

A New Orleans-i Tank and the Bangas lehengerlő lendületű zenéjében a hiphop, a soul, a funk és a spoken word stílusjegyei keverednek. A (most is) Grammy-díjra jelölt együttes így egyszerre ráz fel, tesz boldoggá és lazít el, hogy a következő pillanatban valamilyen fontos társadalmi témát bedobva az agyunkat is megmozgassa. Néhány évvel ezelőtt a Tank and the Bangas még egyike volt az ismeretlen, ám törekvő bandáknak, mígnem 2017-ben hatezer induló közül ők nyerték meg az NPR (National Public Radio) Tiny Desk versenyét, ez a győzelem pedig rájuk irányította először az országos, majd a nemzetközi figyelmet is.

Érdekesség, hogy frontemberük, Tarriona „Tank” Ball eredetileg költő, és a formáció megalakulása előtt díjnyertes slam poetry művész volt – innen a lírai szövegek és az értelmező előadásmód. Énekstílusa, akárcsak a zenekar repertoárja, megszámlálhatatlanul sok színt vonultat fel. Az egyik pillanatban souldíva, a másikban vagány rapper, mindeközben egy igazi „lány a szomszédból”, aki nem hódol be a közösségi média által diktált szépségideáloknak. Április 8-án a Tank and the Bangas zenéjéből áradó életörömből mi is részesülhetünk, ha ellátogatunk a hajóra.

Ütőhangszobrászat

Hangszer szinte bármiből lehet, így nem is olyan meglepő, hogy két összehegesztett acél fémgömb is alkalmas a varázslatra. Pláne ha annak hangzását sokéves kutatás és akusztikus kísérletezés segítségével finomítják tökéletesre. Így született meg a handpan nevű ütőhangszer, amely 21. századi találmány, mégis olyan, több ezer éves hagyománnyal rendelkező eszközökkel rokon, mint a tibeti hangtálak. Manu Delago pedig a handpan sokoldalú virtuóza, és nagy örömünkre újra hazánkba látogat, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében bemutassa legújabb, Circadian című lemezét.

Londonban élő zenész Ausztriából származik, és a Mozarteumban folytatta ütőhangszeres tanulmányait. Eddigi pályafutása során dolgozott már együtt Ólafur Arnaldsszal, a Cinematic Orchestrával vagy épp Björkkel, aki a Youtube-on bukkant rá, és akinek nemcsak a lemezén működött közre, de turnézenekarába is beszállt. Amellett, hogy szeret különleges koprodukciókban részt venni, az utóbbi években nagy hangsúlyt fektet saját kompozícióira is. Előző albuma, a Parasol Peak lényegében egy alpesi hangkísérlet volt. Az anyagot zenésztársaival a hegyekben, meglehetősen zord körülmények között rögzítették. Új lemezén az eddigieknél is több hangszer kapott helyet, köztük számos különleges ütőalkalmatosság a világ minden tájáról.

Újhullámos elvágyódás

Belau zenéje maga a lebegő, finom elektronika, amely gyengéden kiránt a hétköznapokból, és olyan messzire röpít, hogy egyszeriben megfeledkezel minden nyomasztó gondodról. A ringató „sundowntempójáról” ismert duó 2015 óta létezik, és eddig olyan meghatározó, fiatal énekesnőkkel dolgoztak, mint Antonia Vai, Dallos Bogi, Herrer Sára, Myra Monoka vagy Szécsi Böbe, legutóbb pedig Sophie Barkerrel adtak ki dalt.

A formáció mára nemcsak itthon örvend hatalmas népszerűségnek, de szép nemzetközi sikereket is magáénak tudhat. Több mint húsz országban koncerteztek eddig, részt vettek neves fesztiválokon, első lemezük dalait pedig a BBC Radio 1 is játszotta. Mára a Kedves Péter és Buzás Krisztián fémjelezte Belau Magyarország egyik legkeresettebb exportzenekarává vált.  Colourwave című új lemezüket tavasszal mutatják be az A38-on.

A teljes cikk a Budapesti Tavaszi Fesztivál blogján, a btf.hu oldalon jelent meg.

Nyitókép: a Belau zenekar. Forrás: Facebook