„Öröm, hogy a kormányzat a koronavírus-járvány nehéz időszakában a művészetnek is segítő kezet tud nyújtani. Ennek keretében hirdettük meg a Muzsikáló Magyarország pályázatot 800 millió forintos keretösszeggel” – mondta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón. „A Muzsikáló Magyarországgal az a célunk, hogy az éttermi cigányzene hagyományait visszahelyezzük oda, ahol évtizedekkel korábban volt” – tette hozzá.

2017-ben Muzsikáló Budapestként indult a program, amit egy évvel később terjesztettek ki kiemelt vidéki helyszínekre is.

Pál István Szalonna, a Muzsikáló Magyarország szakmai vezetője, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője kiemelte:yegymást segítve próbálják megmenteni a cigányzenét a jövőnek.

„Az éttermi cigányzene a kultúránk ékköve”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága a Hagyományok Háza bevonásával tavaly kezdte kidolgozni egy cigányzenei minősítő vizsga kereteit. Az idén elindult Hallgató Cigányzenei Minősítő Vizsgára a cigányzenekarok 18 évet betöltött prímásai jelentkezhetnek.

A két évre szóló minőségigazoló tanúsítványt Oláh Albert, Oláh Kálmán, Bordás Georgina, Farkis Béla, Horváth Jenő, Horváth László, Ökrös Tibor, Sárközi József és Völgyi János, Balázs Richárd és Bódi Lajos kapta meg.

Fotó: Lakatos Mónika és a Romengo. Forrás: Womex