A július 22-én startoló 7. Vertigo Filmhéten számos ígéretes filmet vetítenek, ezekből ajánlunk most néhányat.

Huszonnégy nemzetközi és magyar filmet – közülük négyet az országos premier előtt – vetítenek a 7. Vertigo Filmhéten július 22-29. között a budapesti Puskin moziban és öt vidéki filmszínházban. Mutatjuk, hogy mi melyik ötöt választottuk közülük.

1. Japán-francia szerda – Az igazság

Az országos premier előtt ülhetünk be az Arany Pálma-díjas Hirokazu Koreeda francia családi drámájára. Az igazság a francia film dívája, Catherine Deneuve, az Oscar-díjas Juliette Binoche és az Oscar-jelölt Ethan Hawke főszereplésével készült. A történet egy anya és a lánya újbóli egymásra találásáról szól. Az igazság világpremierje az ’A’ kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. 

2. Angol csütörtök – Sajnáljuk, nem találtuk otthon

A filmet valós események inspirálták. A történetben Rick családja a gazdasági válság óta egyre nagyobb adósságokkal és nehézségekkel küzd. A munkanélküli családfő egyéni vállalkozásba kezd, egy szállító cég alvállalkozójaként csomagkézbesítőnek áll, s ehhez hitelre vesz egy furgont. Nap mint nap keményen dolgozik, a munkanapok hosszúak és fárasztók, a határidők szorosak, nehezen tarthatók. Az elcsigázott Rick mindenáron próbál talpon maradni ebben az embertelenül kizsákmányoló vállalati rendszerben, miközben családját is kezdi elhanyagolni.

A brit film legendás rendezője, Ken Loach és írópartnere, Paul Laverty újabb közös filmjének világpremierje a cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában volt. A kétszeres Arany Pálma-díjas rendező a szintén ’A’ kategóriás San Sebastian Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb európai film közönségdíját nyerte el.

3. Skandináv péntek – Daniel

A fesztivál nyitófilmjéhez, Az igazsághoz hasonlóan premier előtt látható a filmhéten a megtörtént eseményeket feldolgozó dán dráma, a Daniel a kultikus A tetovált lány rendezőjétől, Niels Arden Oplevtől. A film Daniel Rye-ról, a dán fotóriporterről szól, akit 2013-ban elrabolt, majd 398 napig fogvatartott Szíriában az Iszlám Állam.

4. Magyar szombat – Egy nap

A 2018-as Egy napról nehéz elfogultság nélkül beszélnünk, ugyanis számunkra az elmúlt évek egyik legjobb, életszagú és zsigerekig ható magyar filmjéről van szó. Az Egy nap Szilágyi Zsófia első játékfilmes rendezése, amely a Filmalap Inkubátor Programjának támogatásával készült. Világpremierje Cannes-ban volt, ahol az alkotás az 57. Kritikusok Hete versenyszekcióban szerepelt és ott a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. 

A történet Annája 40 körül van. Rohan. Van három gyereke, férje, munkája, anyagi szorongása. A pénzük fillérre, a napjaik percekre vannak beosztva. Anna odaér, megígér, elintéz, elhoz, fejben tart, órát tart. Anna nem éri utol a férjét. Szeretne beszélni vele. Úgy érzi, muszáj lenne. Úgy érzi, elveszti őt. És úgy érzi, nem térhet ki a mindig soron következő feladat elől. A hétköznapi, a masszívan monoton ütközik a törékennyel, a nem ismételhetővel.

5. Amerikai hétfő – Sötét vizeken

Hétfőre a 2019-es Sötét vizekent ajánljuk, de előre szólunk: a történet felkavaró és igaz. Robert Bilott céges jogász, aki nagyvállalatokat véd nagy hatékonysággal. Egy nap felkeresi egy farmer, akit imádott nagyanyja küldött hozzá, hogy segítsen neki. Bilott hamarosan rájön, hogy a DuPont vegyi vállalat évek óta mérgezi egy kisváros ivóvizét. Az ügyvéd kilátástalannak tűnő küzdelembe kezd a kisemberek védelmében a hatalmas nagyvállalat ellen. 

A mindvégig feszült thriller megtörtént eseményeket dolgoz fel. Bilott küzdelme eredményeképp a DuPont cég 2017-ben végül több mint 600 millió dolláros kártérítést fizetett a károsultaknak. Robert Bilott jelenleg is környezetvédelmi jogászként dolgozik.

Nyitókép: Az igazság