5000 éves kincsek Skóciában

Kultpol

http://www.themodernantiquarian.com/

Traprain Law

700 év után rehabilitálhatják a skótok Rettenthetetlenjét
Nyulak támadtak a római erődre Skóciában
Őskeresztény sírok Skóciában
Megtalálták Skóciában a Hitler-kupát
910 éve halt meg Skóciai Szent Margit
Mi van a kilt alatt?
Római geopolitika Skóciában 

Fraser Hunter, a Skót Nemzeti Múzeum régésze mutatta be a terület feltárásának gyümölcseit az Edinburgh-i és Kelet Lothian-i Régészeti Konferencián. Hunter előadása - Hamuból Régészet - bemutatta a Traprain Lawnál, a 2003-as, több történelmi emléket is elpusztító tűzeset óta folyó munkálatokat. A két és fél hektáras tűz, amelyet valószínűleg egy gondatlanul eldobott cigarettacsikk okozott, felperzselte a növényzetet, veszélybe sodorva ezzel az ősi erődítményt és az eltemetett kincseket.

A szakemberek hetekig képtelenek voltak megvizsgálni a helyszínt, mert a lángok túlságosan felhevítették a talajt. Ugyanakkor a megégett földréteg azt is jelentette, hogy a régészek hozzáférhettek olyan leletekhez, amelyek korábban túl mélyen feküdtek. "A tűz kétélű fegyver. Olyan dolgokra leltünk, amikre másképp nem lett volna lehetőségünk, de a felszínen tomboló tűzvész ugyanakkor meg is rongálta a lelőhelyet" - tájékoztatta a konferencia résztvevőit Hunter. - "Lényegében leégette a régészeti leleteket fedő tőzegréteget. Megpróbáljuk minimalizálni a tárgyakban keletkezett károkat."

Hunter, a Nemzeti Múzeum vaskori és rómaikori gyűjteményének kurátora beszámolt róla, hogy a húszfős, edinburghi és belfasti régészekből álló csapat miként hozta napvilágra az ötezer éves, neolitikus kőfaragványokat. "A munka egyik legizgalmasabb része a kőfaragványok feltárása volt, amelyek a lelőhely korai történelméről tanúskodnak" - mondta Hunter. - "Skóciában gyakran találni ehhez hasonló faragványokat, de nem Kelet Lothianban. A vésetek formái, egyfajta geometrikus alakzatok, azt mutatják, hogy a lelőhely egy időben szent hely lehetett."

Az ősi ékszerészműhely felfedezése, amire a számos terasz egyikén találtak, váratlan volt és csak a véletlen műve. "Kis teraszok egész sorát tártuk fel, aztán rájöttünk, hogy egyikük egy ékszerészműhely maradványait tartalmazza. Karpereceket és gyöngyöket készítettek az úgynevezett finom szénből, amely, ha megcsiszolják, akkor a szurokszénhez hasonlít. Tudtuk, hogy ilyen tárgyakat készítettek, de eddig még sosem volt alkalmunk magát a folyamatot megismerni". 

A többi lelet közé tartozik egy útrészlet és több bronzkori bárd is. "A feltárt út, amely körülbelül ezerötszáz éves, elképesztő, mert még mindig járható, jobb, mint a ma épített utak többsége" - közölte Hunter és végezetül hozzátette: "A munka jelenleg pénz hiányában szünetel. Sürgősen pénzre van szükségünk, mert még rengeteg a tennivalónk. Ez Skócia egyik legfontosabb őskori lelőhelye. Minden alkalommal, amikor Traprainnél megkarcoljuk a felszínt, új dolgokat találunk."