fbpx

5+1 koncert a zene világnapjára

Yehudi Menuhin kezdeményezésére az UNESCO Nemzetközi Tanácsa október 1-jét a zene világnapjává tette. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

„Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának” – fogalmazott a hegedűművész. A világnap alkalmából 5+1 koncertet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Az élet zene. A zene élet. – Jótékonysági koncert (Óbudai Társaskör)

A Kacifántos Gyermekeink Mosolyáért Alapítvány javára szervezett, Borbély Mihály által „művészeti vezetett” jótékonysági koncerten a népzene és a jazz találkozik. A közreműködők a műfaj legjobbjai, tapasztalt muzsikusok és kiváló fiatal zenészek: a Vujicsics Együttes, a Góbé, az Oláh Krisztián Quartet és a Binder Károly Trió.

Balogh Kálmán és Farkas Rózsa (Budapest, Karaván Színház)

Balogh Kálmán és Farkas Rózsa

A cimbalom immáron hungarikum hangszer, ezúttal a Liszt-díjas Farkas Rózsa és a Prima Primissima díjas Balogh Kálmán szólaltatják meg rajta Rácz Aladár kedves dallamait. Sőt mi több, az előadás során szintén elhangzó Bach és Couperin művei mellett még néhány népzenei összeállítás is felcsendül a Karaván Fesztivál keretében.

BJC Free Jam Session (BJC)

A Free BJC Jam Session esteken hétvégéről hétvégére a legismertebb és legnépszerűbb hazai zenészek alkotnak spontán formációkat. A késő éjszakába nyúló örömzenélések alkalmával bármi megtörténhet – ezúttal a Jónás Gézu Trió koncertjén bukkanhatnak fel erre járó világsztárok vagy hobbizenészek.

Budapest Sound Collective (Budapest, BMC)

Hang és szó, szünet és jelentés, hézag és hiány, hangzás és nyelvzene. Haydn újszerű, hirtelen átmenetekkel és hangnemváltásokkal tűzdelt zenei megoldásai, sajátos, sokszor formabontó akkordjai Nádas Péter írói világára is hatottak. „Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget ezen az estén maga az író olvassa fel két Haydn-szimfónia, a 45. és a 46. között. A BMC-ben, a Nádas Péter Budapestje programsorozat keretében megrendezendő esten a kísérletező, új formákat kereső Budapest Sound Collective-et Dubóczky Gergely vezényli.

Trio Dakoda (Budapest, Zeneakadémia)

A 2021-ben alakult Trio Dakoda különleges utazásra invitálja a hallgatóságot a Zeneakadémia Solti-termében. Az ütőhangszeres repertoár klasszikus darabjai mellett felcsendülnek afrikai és ázsiai tradicionális zenék ihlette kompozíciók, saját alkotások és átiratok is. A koncert első felében egy démoni marimbatrió után olyan különleges darabok szólalnak meg, melyek az alkotók, Bajnok Ádám, Holló Aurél és Láposi Dániel, illetve a trió összehangolt munkájával nyerték el végső formájukat Az este második felében egy Bach-átirat John Cage költői Amoresével, valamint a címét méltán kiérdemlő elementáris hangorkánnal, Rolf Wallin Stonewave-jével zárul.

Pannon Filharmonikusok (Pécs, Kodály Központ)

Alissa Margulis hegedűművész. Fotó: Petra Benovsky

A Pannon Filharmonikusok bérletnyitó hangversenyét a Kölcsey Központban Liszt Ferenc Prométheusz című szimfonikus költeménye indítja. Ezt követi Alissa Margulis közreműködésével Prokofjev I. (D-dúr) hegedűversenye, melyet előbb a szocialista forradalom, majd a modernséget szorgalmazó párizsi közönség űzött el a színpadról, végül Szigeti József áldozatos munkájával került a népszerű hegedűversenyek közé. A hangversenyt Ernest Chausson regényes, tűnődő és költői, helyenként az Újvilág szimfóniára emlékeztető B-dúr szimfóniája zárja. Az est karmestere Bogányi Tibor.

Nyitókép: Borbély Mihály Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas klarinétos, szaxofonos, a Vujicsics együttes alapító tagja. Fotó: Perger László

A rovat további cikkei