A Skanzen nem csak az 1956-os forradalom falusi eseményeit eleveníti meg, hanem az azt megelőző időszakot is. Hogyan teltek a mindennapok az ötvenes években falun a drámai események árnyékában?

A vidéki élelmiszer-és ruhagyűjtést, a mosonmagyaróvári eseményeket és a kitelepítések időszakát az ötvenes évek ruháiba öltözött színészek jelenítik majd meg. Egy rongyos élet – Déry Sára színésznő ragyogása, kitelepítése és pokoljárása címmel előadást hallgathatunk a témáról Gajdó Tamás színháztörténésztől, aki a Mádra telepített színésznő sorsát meséli el.

Búcsú a parasztságtól

Bányász- és munkásdalok szólnak, fekete-fehér filmhíradó számol be a forradalom eseményeiről és közben felvillantjuk az ötvenes évek mindennapjait. Megkóstolhatjuk az ötvenes évek takarékos konyhájának ízeit és kipróbálhatjuk, milyen lehetett gyereknek lenni ezekben az években. Gombfoci-bajnokságot rendezünk, fejkendőt varrunk, svájci sapkát és rongybabát készítünk. Búcsú a parasztságtól című kiállításunkban tárlatvezetések mutatják be a falusi emberek életét átformáló történéseket.