Ha eleged van a két hónap alatt elhasználódó, cseppet sem etikus körülmények között készült fast fashion darabokból, ismerd meg a magyar divatvilág legfelelősségteljesebb designereit!

Bár olcsó és divatos darabokat vásárolhatunk a fast fashion boltokban, érdemes átgondolni a gyártás körülményeit, mielőtt a kasszához vinnénk egy újabb ruhát: ezeknek a termékeknek az elkészítése vízpazarlással, vegyszeres szennyezéssel és durva szén-dioxid kibocsátással jár, arról nem is beszélve, hogy mivel hamar tönkremennek, csak gyűlik a szeméttelepeken a le nem bomló hulladék. Ha te is inkább etikus körülmények között készült, tartósan hordható ruhát viselnél, biztosan szimpatikus lesz számodra a most következő 6 magyar tervező vállalkozása.

Nes

Szilágyi Andrea a párizsi Studio Bercot-ban tanult ruhatervezést, és rövid idő alatt világossá vált, hogy a cipőkészítés az ő útja. A tervező a személyességben, a precizitásban és a társadalmi felelősségvállalásban hisz: a vásárlók lábméretét ő maga veszi le, kis szériában, kis csapattal gyártatja a cipőket, és csak olyan bőrt használ, ami melléktermék – tehát nem öltek le állatot érte. A vírus időszaka alatt továbbfejlesztette a bizniszt: most már maszkokat is készít, így végre elfelejthetjük az egyszer használatos, unalmas, zöld-fehér darabokat.

Neked ajánljuk, ha nem szeretnéd kidobni a mokaszinod egy végigtáncolt este után.

Müskinn

A Müskinn tervezőnői a kezdetektől fogva konzekvensen tartják magukat a környezetvédelem – hordhatóság – egyediség szentháromságához. Magukat nem is márkaként, inkább alkotói műhelyként definiálják, ugyanis amellett, hogy gyönyörű táskákat árulnak, workshopjaikon mi magunk is megtanulhatjuk a pénztárca- vagy nyakörvkészítés rejtelmeit. Ha mindez nem lenne elég, rendszeresen kollaborálnak inspiráló alkotókkal, többek között a Miskolci Autista Otthon rajzcsoportjával, a Küss Mich DJ párossal és Aplár zenei producerrel is készült közös kollekciójuk.

Neked ajánljuk, ha szereted a letisztult, de nagyon karakteres darabokat.

Dorawyn

Dóra Wyn Tesényi kollekciói mögött nem csak pár izgalmas szabásminta, de egy saját univerzum áll. „Képzelj el egy poszt-apokaliptikus hangulatot, amikor mindenki a túlélésért küzd. Azonban az újrakezdők rájönnek, hogy csak akkor lehet jövőjük a Földön, ha harmóniában élnek egymással" – írja magáról a tervező, aki egy képzeletbeli törzs (és bárki más) számára tervez darabokat. Dóra ruháinak különlegessége, hogy minden darabot ők maguk kötnek meg újrahasznosított pamutfonalból, a színezést esővízzel keverik ki, és minden kollekció egyedi darabos.

Neked ajánljuk, ha goa partiba és az utcára is hordható darabot keresel.

Elischer R

Az Elischer R két alapító tagja, egy édesanya és lánya megunták, hogy csak pár hónapot bírnak fast fashion ruháik, ezért úgy döntöttek, inkább saját maguknak varrják meg természetes alapanyagú szettjeiket. Hamar kiderült, hogy a probléma nem egyedi: egyre több vásárló szeretne személyre szabott, környezetbarát, tartós ruhákban járni, így a két nő rövid időn belül ismerősi köre méreteit is levette. Elmondásuk alapján a hordhatóság és a hagyományosság a legfontosabb szempont számukra, hiszen szeretnék, ha kollekcióik akár 10 éven át is kiszolgálnák viselőjüket.

Neked ajánljuk, ha végtelenül romantikus lélek vagy, és szereted a pasztellszíneket.

Kamorka

Dömény Klaudia márkája hazánkban elsőként tette le voksát a méregmentes gyártás mellett: növényi alapanyagok felhasználásával, organikus módon készülnek a ruhák, és a teljes kivitelezési folyamat Magyarországon zajlik. „Hiszem, hogy az organikus alapanyagok az igényességgel és az egyediséggel párosítva táplálják a lelket, és viselésük éppen olyan természetes érzés, mint a lélegzetvétel" – írja oldalán a tervező, akinek ruháiba bújva valóban megtapasztalhatjuk a kényelem és könnyedség érzetét.

Neked ajánljuk, ha összeillő szettet szeretnél venni az egész családnak.

Dénes Petra

Dénes Petra már 3 évvel ezelőtti diplomakollekciójában is a fenntarthatóságra helyezte a hangsúlyt, ezzel kapcsolatos tudása és ötletei pedig csak gyarapodtak az elmúlt évek folyamán. Specialitása a veszélyes hulladéknak számító, kidobásra ítélt bőrmaradékokból készült cipő, amelynek kifejlesztéséért a Kozma-ösztöndíjat is elnyerte. Petrát az erodálás lehetőségei is foglalkoztatják, többek között kilyukadt, elhasználódott szövetekből is készített kollekcióit. Az utóbbi időben egyik fő munkája a performációs bőrhulladékokból készült cipőtalp, amihez biohulladékként lebomló biopolimert használ kötőanyagként.

Neked ajánljuk, ha fontosak számodra a zero waste elvei, és pazarlásmentesen szeretnéd élni az életed.

Kiemelt kép: DORAWYN