fbpx

6 magyar film, amit nagyon várunk

Összegyűjtöttük az év hátralévő részének legizgalmasabb premierjeit.

Bár a naptári időszámítás szerint már átléptük az év „mértani” közepét, aggodalomra semmi ok, ugyanis a maradék 6 hónapban is lesz még okunk moziba járnunk. Rengeteg izgalmas filmalkotást ígértek 2019-re mind hazai, mind nemzetközi fronton, mi pedig most arra vállalkoztuk, hogy összegyűjtjük a magyar mezőny legvártabb alkotásait.

1.Éden

Kocsis Ágnes korunk egyik népbetegségének gondolatát vitte tovább, és vetítette azt ki a szélsőségekig: a főszereplő, Éva mindenre allergiás, ezért szkafanderben éli az életét, teljes elszigeteltségben. A rendező az Origónak elárulta, hogy a film két fő témája az emberi magány és a figyelem, ami ideális esetben feloldozást hozhat a szeretet hiányára. Kocsis filmjében kevésbé ismert színészek szerepelnek, a horvát Lana Baric mellett a belga Daan Stuyven zenészt és a Magashegyi Underground egyik tagját, Bocskor Salló Lórántot kérte fel a forgatáshoz.

Neked ajánljuk, ha: olyan filmet szeretnél nézni, amin még napokon át gondolkozhatsz.

2. Hét kis véletlen

Gothár Péter utoljára 16 évvel ezelőtt rendezett filmet. Most úgy döntött, idén visszatér, és bedob valami igazán merészet. A beharangozó szerint egyrészt különleges filmnyelv létrehozására vállalkozott, másrészt elsőéves (!) diákjaira bízta a film vizuális koncepciójának kidolgozását. A Hét kis véletlen – nem meglepő módon – hét váratlan családi sztorit dolgoz fel, a főszerepeket Rezes Judit és Mészáros Máté játsszák.

Neked ajánljuk, ha: unod a klasszikus forgatókönyveket, és kíváncsi vagy a jövő filmrendezőinek látásmódjára.

3. Senki nem megy sehova // FOMO

A FOMO – azaz „fear of missing out” – a Z-generáció egyik meghatározó fogalma, éppen úgy, mint azok a bizonyos házibulik, ahol a kamaszok percek alatt elvesztik veszély- és felelősségérzetüket. Ez a két téma inspirálta Hartung Attila filmjét. A sztorit még hitelesebbé teszi, hogy Hartung amatőr szereplőket, többek között egy YouTubert (Csipesz) és a Deep Glaze banda frontemberét (Yorgos Goletsas) kérte fel a főszerepekre, támaszkodva a srácok valós élményeire.

Neked ajánljuk, ha: nem sokkolt eléggé a Projekt X, akkor majd ez fog!

4. Mesék a zárkából

Kétségkívül az év egyik legizgalmasabb és legformabontóbb alkotása Visky Ábel filmje, aki börtönbüntetésüket töltő apák és otthon várakozó gyermekeik kapcsolatát dolgozza fel. Az apukák meséket írnak, amikből mesefilmek készülnek – ezekben a főszerepet pedig gyermekeik játsszák. Mivel „kreatív dokumentumfilmről” van szó, egyrészt reális képet kaphatunk a szétszakított családok mindennapjairól, másrészt beléphetünk egy fiktív valóságba, amiben szabadon alakítható mesevilággal próbálják pótolni a szülők azt, ami kimarad csemetéik életéből. Figyelem! Mindenképp vigyél magaddal egy 100-as zsepit a moziba.

Neked ajánljuk, ha: magától értetődőnek veszed, hogy bármikor megölelheted a szüleidet.

5. Valan

Bagota Béla pszichokrimijében egy nyomozó viszontagságait követhetjük végig, amint egy gyerekkereskedelmi botrány részleteit deríti fel. Bár Magyarországon kevés hasonló műfajú film aratott eddig áttörő sikert, a Valant már most nagy érdeklődés övezi, az év egyik legvártabb filmjeként emlegetik. A trailer mindössze 40 másodperc, ám azt egyértelműen láthatjuk, hogy rettegést keltő hanghatásokból és havas tájakból nem lesz hiány.

Neked ajánljuk, ha: évente újranézed a Fargót és a True Detective-et, és most már valami újra vágysz.

6. Siess haza, vár a mama

Kilóg a sorból Hajdú Eszter alkotása, ugyanis ő az LGT egykori gitárosa, Barta Tamás életét dolgozza fel egy dokumentumfilmben. Barta a Hungáriában kezdte pályafutását, ezt követően társult Presserékhez, majd 1974-ben disszidált Los Angeles-be, ahol aztán öngyilkosságot követett el. A rendezőnő a Szeretlek Magyarországnak elárulta, hogy édesanyja Tamás anyukájának fogadott lánya volt, így éveken keresztül egy lakásban éltek, testközelből ismerte a zenészt. Ebből arra következtethetünk, hogy a történet egyszerre lesz dokumentarista és roppant személyes.

Neked ajánljuk, ha: a könyvespolcod Rocklexikonoktól roskadozik, és imádtad a Fortepan-kiállítást.

A rovat további cikkei