fbpx

6 testvérpár, akiknél nemcsak a család, a zenekar is közös

Egy testvér optimális esetben életre szóló társ, akivel véd- és dacszövetséget kötve nézhetünk szembe a világgal. Bár Káin és Ábel óta tudjuk, hogy ez nem mindig van így, egy biztos: rengeteg testvér a színpadon is tökéletesen rezonál a másikra. Íme néhány példa a közelmúlt és a jelen népszerű rockzenekaraiból.

A testvérünk a múltunk és jelenünk elidegeníthetetlen része: védelem, szövetség, társ. Nem véletlen, hogy számos olyan zenekart találunk, ahol a testvérek közösen alkotnak és lépnek színpadra, bár sajnos olyan is előfordul, hogy a kezdeti egyetértés komoly ellentétté fajul.

Malcolm és Angus Young (AC/DC)

Fotó: Stan Behal / The Toronto Sun

A legendás AC/DC alapítója, a ritmusgitáros Malcolm Young mindössze 20, testvére és örök harcostársa, a gitáros Angus Young pedig 18 éves volt, amikor 1973-ban megalapították a zenekart. Sőt, nem csak ők jeleskedtek a zenélésben a családban: idősebb testvérük, George a hatvanas évek egyik ausztrál slágerzenekara, a The Easybeats tagjaként, míg legidősebb bátyjuk, Alex az Egyesült Királyságban alapított Grapefruit basszusgitárosaként aratott sikereket.

Liam és Noel Gallagher (Oasis)

Liam és Noel 1995-ben © Stefan De Batselier

Az Oasis két oszlopos tagja a britpop történetének egyik legnépszerűbb zenekarát hozták össze, ám a csapat elsősorban kettejük heves viszálykodásuk miatt oszlott fel 2009-ben. A közösségi oldalakon és a bulvárlapok hasábjain időről időre olvashatunk nem szűnő ellentéteikről: legutóbb például Liam kapzsinak nevezte Noelt, amiért az állítólag visszautasított egy 130 millió dolláros ajánlatot egy eredeti felállású Oasis-turnéért. Noel természetesen cáfolt, feltételezve, hogy testvére biztos csak az új kislemezének akar hírverést.

Colin és Jonny Greenwood (Radiohead)

radiohead.jpg
Fotó: Michael Putland / Getty Images

A Radiohead basszusgitárosa, Colin Greenwood és multiinstrumentalista öccse, a gitáros-billentyűs Jonny Greenwood Gallagherékkel szemben remekül kijön egymással. Különleges zenei ízlésüket Colin elmondása szerint többek közt nővérüktől, Susantől örökölték, aki korán megismertette velük az olyan rétegzenének számító zenekarokat, mint a The Fall, a Magazine vagy a Joy Division. Emiatt ki is nézték őket a suliban, ahol a többiek az Iron Maidenért voltak oda. A Radioheadről szóló könyvben így mesélt az öccsével való közös munkáról: „Nagyon jó együtt dolgozni, és az, hogy folyamatosan együtt vagyunk, megkönnyíti, hogy betartsam az anyámnak tett ígéretemet, miszerint a fél szemem mindig tartsam rajta. De egyébként nem nehéz vigyázni rá, mert nagyon jól viselkedik”.

Caleb, Nathan & Jared Followill (Kings of Leon)

Fotó: kingsofleon.com

Az ő esetükben nem pusztán egy testvérpárról beszélhetünk, hanem rögtön három testvérről – Caleb, Nathan és Jared Followillről –, akikhez unokatestvérük, Matthew is csatlakozott. A többszörös Grammy-díjas Kings of Leon tökéletes példája a jól működő családi biznisznek: már gyerekkorukban beléjük ivódott a zene szeretete, ráadásul fiatalon megismerték a folyamatos „turnézás” előnyeit és hátrányait, mivel vándorlelkész apjukkal járták az országot egy Oldsmobile-ban. A dobos Nathan egy interjúban elmesélte: testvérével, az énekes Calebbel gyakran vitáznak és brutálisan őszinték egymással. Sőt, egyszer egy lány miatt is összeverekedtek, így a másnapi fotózáson ő összeragasztott szemüvegben, Caleb pedig sminkben és napszemüvegben állt a kamera elé. Nathan bevallása szerint időnként okoz nehézségeket, hogy rokonokkal zenél, előny viszont, hogy teljesen őszinték egymással.

Win és William Butler (Arcade Fire)

arcadefire_18_1024-1024x576.jpg
Középen kalapban Win, jobbra tőle kék-fehérben William (Fotó: Arcade Fire)

Hasonlóan családias a munkakörnyezet az Arcade Fire-nél, ahol a két testvér, William Butler (szintetizátor, basszusgitár, gitár és ütőhangszerek) és Win Butler frontember mellett Win felesége, Régine Chassagne szintén a csapatot erősíti. William egyébként sikeres filmzeneszerző is, a Her (A nő) című film zenéjéért például Oscarra jelölték. Volt kitől örökölniük a muzikalitásukat, hiszen a két testvér édesanyja, Liza Rey Butler kiváló hárfaművész, aki időnként szívesen el is játssza hangszerén az Arcade Fire dalait.

Lázár Domokos és Lázár Ágoston (Esti Kornél, Lázár tesók)

Fotó: Bátori Gábor Sinco

Végül, de nem utolsósorban jöjjön egy ismert hazai testvérpár, Lázár Domokos és Ágoston, akik amellett, hogy az egyik legnépszerűbb magyar rockzenekar, az Esti Kornél tagjai és mozgatórugói (Domokos gitáros-énekes, Ágoston dobos), az egykori Pegazusok Nem Léteznekből is ismerősek lehetnek. Ahogy azt a közös munkájuk is mutatja, jól rezonálnak egymásra, és sok olyan ötletük hevert parlagon, amik nem illettek az Esti Kornél harsányabb világába. Így született meg Lázár tesók névre hallgató duójuk, ahol a melankolikus, akusztikus, minimál hangszerelésű dalok kapnak teret, 2020 őszén pedig Hullámtörés címmel megjelent első lemezük.

Az albumot a Müpa színpadán vendégzenészekkel mutatják be január 21-én 20 órától, amit a nézők a Müpa Home Live online közvetítésének köszönhetően élőben, ingyenesen követhetünk otthonról. A Hullámtörésnek ez lesz az egyetlen budapesti lemezbemutatója – már csak ezért sem érdemes kihagyni!

A teljes cikk a Müpa blogján olvasható.

A rovat további cikkei