Bill Murray amerikai színész, komikus, író. Talán az egyik leglátványosabb és legsikeresebb karriert futotta be azon művészek közül, akik a Saturday Night Live-ból indultak útjukra. 1975-ben tűnt fel a műsorban, azóta pedig számos emlékezetes alkotáson van túl, nagy rendezők szerepeltették sikeres filmjeikben.

A különc Bill Murray felkeresése nem olyan egyszerű: a színésznek köztudottan nincsen ügynöke, menedzsere, csupán egy nem publikus telefonszáma, amely kizárólag szájhagyomány útján terjed. Ha az ember nem szerzi meg, nem fogja elérni. Ezért van az is, hogy Murray viszonylagos gyakorisággal fordul elő Sofia Coppola, Jim Jarmusch vagy például Wes Anderson filmjeiben, akiknek megvan a színész elérhetősége. Mindenesetre 70. születésnapja alkalmából 7 olyan filmet válogattunk össze, ahol szerencsére eljutott hozzá a felkérés.

Szellemirtók (1984)

Bill Murray, Harold Ramis és Dan Aykroyd

Ivan Reitman filmjében a főszerepben Bill Murray mellett Dan Aykroyd és Harold Ramis látható három parapszichológiával foglalkozó tudós szerepében, akik New Yorkban szellemfogó vállalkozást indítanak. Eleinte csak kisebb sikereket érnek el, ám amikor kiderül, hogy az egyik felhőkarcoló a spirituális aktivitás gyújtópontja, mely az ókori isten, Gozer megidézéséhez szükséges, az egész világ sorsa múlik rajtuk. A szerepet, melyet Murray játszott, eredetileg John Belushinak szánták, aki sajnos időközben elhunyt. A Szellemirtók 1984 legsikeresebb filmje, és minden idők egyik legsikeresebb vígjátéka lett, nem utolsósorban pedig Bill Murray számára is mérföldkő.

Szellemes karácsony (1988)

Szellemes karácsony Richard Donner romantikus-misztikus vígjátéka Bill Murray és Karen Allen főszereplésével. A film Charles Dickens Karácsonyi énekének modern környezetbe helyezett átirata. Murray alakítja a televíziózás történetének legfiatalabb elnökét, Frank Crosst, aki gyűlöli a karácsonyt és eltökélt szándéka, hogy az ünnep során is kizárólag csak a nézettségi mutatókat vegye figyelembe a program megszerkesztésekor. Mindent elkövet, hogy az elérhető legtöbb nézőt és a legtöbb pénzt facsarja ki az ünnepből. Ám a földöntúli hatalmak megelégelik Frank öntelt és érzéketlen magatartását, ezért három szellemet küldenek el hozzá, hogy móresre tanítsák.

Isten nem ver Bobbal (1991)

Bill Murray és Richard Dreyfuss

Frank Oz filmjének főszereplője a neurotikus Bob (Bill Murray), aki a világ összes félelméből és bizonytalanságából tartogat valamennyit lelkében. Pszichiáterei kézről kézre adják, a legutóbbi éppen egy bizonyos Doktor Marvinnak (Richard Dreyfuss) adja át, ám elfelejti említeni, hogy Bob nem éppen diszkréten viszonyul orvosaihoz: már az első terápia után nem hagyja békén őket, és folyamatosan hívogatja Doktor Marvint is. A doktor nyári vakációra indul családjával, ez kiváltja Bob pánikrohamait. Meg akarja találni orvosát minden áron, bárhol is vakációzik. Amikor végre rátalál, az orvos különc családtagjai nem is találják Bobot olyan betegnek. Ellenben szegény Doktor Marvin egyre inkább neurotikus tüneteket kezd produkálni. Az Isten nem ver Bobbal szórakoztató, üdítő alkotás, Murray és Dreyfuss emlékezetes párosa időtállóan mulattató.

Idétlen időkig (1993)

Az időjós Phil önző, cinikus alak, aki utálja a világot és mások életét is megnehezíti. Amikor vidékről kell tudósítania, már alig várja, hogy visszatérhessen Pittsburghbe, ebben azonban megakadályozza az a hóvihar, amelyről azt jósolta, hogy nagy ívben elkerüli a környéket. Másnap reggel különös dolog történik vele: előző napja ismétlődik meg minden „nyomorúságával” együtt. A következő nap sem változik a helyzet, megint minden ugyanaz. A kétségbeesett Phil orvoshoz, majd pszichiáterhez fordul segítségért.

Bill Murray egyik legnépszerűbb filmje a Harold Ramis által rendezett Idétlen időkig. Akárhányszor nézzük újra, minden alkalommal jó látni, ahogyan egy önző, mizantróp karakter megtelik emberséggel.

Elveszett jelentés (2003)

Bill Murray és Scarlett Johansson

Az Elveszett jelentés Sofia Coppola romantikus filmdrámája, mely a The Guardian brit napilap szakújságírói által 2010-ben összeállított „minden idők legjobb filmjei” lista romantikus film kategóriájában a 15. helyen szerepel. A Japánban játszódó történet az időeltolódástól szenvedő és a nyelvi elszigeteltségtől időlegesen magányossá vált, rövid időre egymásra találó fiatal amerikai nő (Scarlett Johansson) és középkorú férfi honfitársa (Bill Murray) váratlanul kialakuló barátságáról, már-már szerelméről szól. A nézők pedig törhetik a fejüket, mi az a szó vagy mondat, esetleg gondolat, aminek a jelentése elveszett az angol nyelvvel birkózó, néha nem teljesen tökéletes japán alkalmi tolmácsok erőfeszítései közben. Vagy talán nem is ott. Az Elveszett jelentés 2004-ben megkapta a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díjat, Bill Murray számára pedig egy Oscar-jelölést, valamint egy elnyert Golden Globe- és BAFTA-díjat hozott.

Édes vízi élet (2004)

Steve Zissou (Bill Murray), a hóbortos tengerkutató és társai a tizenkettedik dokumentumfilmjük premierjét ünneplik, de nehéz idők járnak rájuk: a filmek egyre kevesebb embert érdekelnek. A meglehetősen vegyes nemzetközi társaságot a kiszámíthatatlan legénység, egy izgága filmes forgatócsoport, egy mogorva feleség és hét lelkes egyetemista gyakornok alkotja. A semmiből felbukkan egy fiatalember (Owen Wilson), akiről maga Zissou sem tudja eldönteni, a saját fia-e vagy sem. Wes Anderson filmjében Bill Murray Cousteau kapitány afféle karikatúrájaként vág neki szedett-vedett csapatával a tengernek, hogy bosszút álljanak egy titokzatos jaguárcápán, amelyik felfalta Zissou kedvenc munkatársát.

Hervadó virágok (2005)

A megrögzött agglegényt, Dont (Bill Murray) épp lapátra tette legutóbbi szeretője, Sherry (Julie Delpy). Don így magára marad, magánya pedig arra kényszeríti, hogy végiggondolja múltját, elmélkedését azonban egy rejtélyes, rózsaszín levél szakítja meg. Feladója egy névtelen ex-szerető, aki tudatja, hogy Donnak van egy 19 éves fia, aki valószínűleg hamarosan felkeresi. Winston (Jeffrey Wright), Don legjobb barátja arra buzdítja a férfit, hogy derítsen fényt a titokra. Don rászánja magát egy országjáró körútra, hogy felvegye a fonalat elhagyott szeretői nyomán (Frances Conroy, Jessica Lange, Sharon Stone, Tilda Swinton). Váratlan látogatásai a rég nem látott, különleges nőknél azonban nemcsak számára tartogatnak meglepetéseket. Véletlenszerű találkozásai során zűrös múltjával találja magát szemben, de jelen sorsa is különös fordulatot vesz. A Hervadó virágok filmdráma Jim Jarmusch rendezésében készült, a 2005-ös cannes-i filmfesztiválon jelölték az Arany Pálma-díjra, valamint elnyerte a zsűri nagydíját.

Nyitókép: Bill Murray, fotó: Katherine York/Splash News/Corbis