Az élő legenda, Kobajasi Kenicsiró 2018-as vendégszereplése nemcsak azért sorolható a felejthetetlen előadások sorába, mert Dvorák legszebb műveit vezényelte a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, hanem mert a zeneszerző h-moll gordonkaversenyét a kivételes csellóművész, Várdai István előadásában csodálhatta a hallgatóság. Az elhangzó műről mindent elárul Brahms vallomása: „Ha tudtam volna, hogy csellóra ilyesmit lehet komponálni, magam is megpróbálkoztam volna vele.”

Kobajasi Kenicsiró és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Fotó: Müpa/Posztós János

2020-ban a Müpa évente megrendezett zenei maratonjával az akkor éppen 250 éve született Beethoven halhatatlan munkássága előtt tisztelgett. A reggeltől estig tartó eseménysorozat keretében csendült fel az Esz-dúr szeptett is, amelyet a szerző a 18. század utolsó évében komponált és ajánlott Mária Teréziának. A Budapesti Fesztiválzenekar hét kiváló művészének előadása méltón tükrözi azt a zenei zsenialitást, ami miatt a mű pillanatok alatt óriási népszerűségre tett szert.

Aki még nem hallotta a magyar trombitaművészek krémjét egy színpadon, azoknak kihagyhatatlan élményt fog nyújtani a Trumpetissimo című trombitagála felvétele is. A hangszer hat legkiválóbb egyénisége, Boldoczki Gábor, Pálfalvi Tamás, Tarkövi Gábor és Richter Gábor, valamint két ifjú tehetség, Rónai Gábor és Seidl Dénes a Liszt Ferenc Kamarazenekarral együtt lenyűgöző módon idézte meg a barokk kor varázslatos zenei világát.

A világhírű gitárművész-zeneszerző, Snétberger Ferenc 2017-ben egy igazi nemzetközi nagyágyúkból álló trióval érkezett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe, hogy készülő közös lemezük zenei anyagát már a lemezfelvétel előtt meghallgathassa a hazai közönség. A formációt olyan művészegyéniségek alkották, mint a brit bőgős, Phil Donkin és a New Yorkban élő magyar dobos, Németh Ferenc. A trió Nils Petter Molvær norvég trombitaművésszel egészült ki.

Rufus Wainwright a világ legsokoldalúbb művészei közé tartozik, akinek neve éppúgy fogalom a klasszikus, mint a könnyűzene rajongóinak körében. Az összetéveszthetetlen hangú előadó-dalszerző 2017-ben másodjára lépett fel a Müpa színpadán szólókoncertjével. A hangversenytermi est anyaga gazdag válogatást nyújtott a kanadai–amerikai előadóművész közel húszévnyi zenei terméséből, amelyből Leonard Cohen világhírű Halleluja-feldolgozása sem maradt ki.

A European Mantra zenéje igazi ínyencségnek számít. Nemcsak azért, mert hangzásviláguk számtalan műfaj, így a pop, blues, metál és funky stílusjegyeiből egyaránt merít, hanem azért is, mert igazi kuriózum, ha sikerül elcsípnünk egy-egy koncertjüket. A nemzetközi élvonalba tartozó, évek óta külföldön élő dobos, Borlai Gergő 2001-ben alapította a bandát két állandó taggal, Lukács Péter gitárossal és az EmeRTon-díjas Nagy János billentyűssel. B.O.T. című albumuk 2019-es lemezbemutató koncertjén basszusgitár fronton Barabás Tamással egészült ki a formáció.

Beck Zoli. Fotó: Müpa/Posztós János

A 30Y rajongótáborának legnagyobb örömére nem maradhatott ki a nyári meglepetéstartalmak sorából Beck Zoli önvallomásos színdarabja sem. A nemzedék nélküli ember 21 dal, 2000 szó egy felvonásban.

A koncertfelvételek a Müpa videótárában teljes terjedelmükben a Müpa+ hűségprogram tagjai számára elérhetők, így aki szeretné megtekinteni a frissen felkerült tartalmakat, válogatni a korábbi koncertkülönlegességek közül vagy videós formátumban is megnézni a Müpa legújabb, Húzónév című podcast sorozatának epizódjait, annak nincs más teendője, mint néhány kattintással regisztrálni a Müpa weboldalán.

Nyitókép: Snétberger Ferenc Trió & Nils Petter Molvær. Fotó: Müpa/Pályi Zsófia