A 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál Budapesten november 12. és 17., vidéken 21. és 24. között zajlik.

Budapesten a Trafóban, a Toldi, a Művész és a Kino Café moziban, emellett Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden és Szombathelyen is lesznek vetítések.

A nyitófilm a Trafó Kortárs Művészetek Házában Alexander Nanau román rendező Colectív című alkotása. A film bemutatja, hogyan rántotta le a leplet oknyomozó újságírók egy kis csoportja a korrupt román egészségügyi rendszerről egy 2015-ös halálos kimenetelű tűzvész után.

Az idei mustra három kiemelt szekciója az Antropocén, A 4. hatalmi ág és az Így növünk fel nevet kapta.

Antropocén

Az antropocén egy új földtörténeti kor javasolt neve. Az embernek az elmúlt száz évben bolygónkra gyakorolt hatása felfoghatatlan mértékben megváltoztatta a Földet: mára már a klíma, a források, számtalan faj fennmaradása, sőt az élethez való jog forog kockán. A szekció 9 filmje az ezzel kapcsolatos reflexiókról, felelősségről, a változás szükségességéről szól.

Stefano Liberti olasz rendező Szójalizmus című filmje a sertéshús és az ahhoz kapcsolódó monokultúrás szójatermesztés folyamatát kíséri végig, míg Ton van Zantvoort Birkák hőse című alkotása egy idealista pásztor története, aki rossz helyre és korba született. A Légszomj című filmben Daniel Lambo rendező apja és sok más falubelije halála után elindul, hogy kiderítse az igazat a halálos azbesztiparról. Fredrik Gertten Kiszorítva című alkotása a lakásárak emelkedéséről, az arctalan főbérlőkről szól.

Zuzana Piussi szlovák alkotó Ostrom alatt című alkotásában hét éven keresztül követte végig, hogyan harcolnak Körmöcbánya lakói a helyi és a nemzetközi bányásztársaságokkal, akik ki akarják termelni az aranyat és az ásványokat a hegygerincből. Peiman Zekavat Timbo című dokumentumfilmje a felépülő gátak miatt kiszorított brazil őslakos közösség életét mutatja be. Nikolaus Geyrhalter osztrák filmes Földről készített portréfilmjét hét olyan helyszínen forgatták, ahol az emberi tevékenység jelentős mértékben beavatkozott a természetbe. Nino Jacusso Fair trade – Ami jár, az jár című alkotása a neoliberális gazdasági modellt mutatja be, míg a Wagner és a paradicsomok című film egy elnéptelenedő kis közép-görögországi falu életét tárja a nézők elé Marianna Economou rendezésében.  

A 4. hatalmi ág

Ebben a szekcióban látható Askold Kurov orosz rendező Novaya című filmje az oroszországi független újságírás mindennapi valóságáról. A szerkesztőség – szigorúan bizalmas című film az Ekstra Bladet című dán pletykalapról szól, amely úgy próbál megmaradni a piacon, hogy egyre több botrányról és szenzációról tudósít. A naplemente kápráztató fénye című dokumentumfilmben egy alacsony költségvetésű, vidéki televíziós híradó riportere a helyi hírek útvesztőjében kalauzolja Salomé Jashi rendezőt a vidéki Grúziában, míg Kresalek Dávid Hackni című alkotásában feltárja a médiahekkelés jelenségét.

Így növünk fel

A szekció 11 filmje közül a Buddha Afrikában, a Milyen nagy a világegyetem?, a Csúszópálya, a Tinibálvány és a Te jössz! című filmek azt vizsgálják többek között, hogyan birkóznak meg a felnőttkorba lépéssel a mai fiatalok a világ különböző pontjain. Mijie Li Konfuciusi álom című alkotásában egy kínai család dilemmáit, Reetta Huhtanen Molenbeek istenei című dokumentumfilmjében pedig a brüsszeli Molenbeek negyedben a vallási pluralizmusra rácsodálkozó gyerekek nyitottságát ismerhetik meg a nézők.

Anna Eborn Transznisztra című mozgóképe az utolsó gondtalan nyarukat töltő fiatalokat, míg Nagy Anikó Mária rendező Vonal felett című alkotása a profi sportolók terhét cipelő két magyar nővért mutatja be. Mari Gulbian Amíg apa haza nem ér című alkotása két lányról szól, akik egy olyan grúziai muszlim faluban élnek, ahonnan a férfiak tömegesen mennek el Szíriába harcolni. A Hal című mozgóképben Abouzar Soltani rendező a Magyarország déli határán fenntartott tranzitzónában hónapokig várakozó iráni apa és kisfia történetét meséli el.

A Diák Verzió ismét ingyenes filmvetítésre és beszélgetésre várja a középiskolásokat. Idén öt film szerepel a válogatásban. A gyerekzsűri e programból választja ki és díjazza a legjobb, középiskolásoknak szóló filmet.

Nyitókép: A naplemente kápráztató fénye.

Forrás és részletes program: verzio.org