Szeptember 5-én lenne hetvenöt éves Freddie Mercury, a Queen együttes egykori énekese, a rockzene történetének egyik legkarizmatikusabb előadója.

Perzsa párszi szülőktől a brit gyarmat afrikai Zanzibáron született Farrokh Bulsara néven, és Indiában nőtt fel. Már túl volt első együttesén, amikor a család a hatvanas évek végén Angliába költözött, ő pedig beiratkozott egy művészeti iskolába. Szorgalmasan látogatta a klubokat és a koncerteket, így ismerkedett össze jövendő zenésztársaival, az asztrofizikusként is elismert Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal. Kisebb kitérők után 1971-ben alapították meg a Queen együttest, amelyhez sokáig keresték a basszusgitárost, végül három korábbi jelölt után John Deacon mellett állapodtak meg. A Queen hangzását May jellegzetes gitárjátéka mellett Mercury éneke szabta meg,

az övé volt a rockzene egyik legnagyobb hangja,

amellyel az operaszínpadokon is megállta volna a helyét. Vonzódott is a teatralitáshoz, ami szerzeményeinek zenei világában, a koncertek külsőségeiben is megnyilvánult, excentrikus megjelenésével, jelmezeivel is magára irányította a figyelmet. Fényűző életmódjáról legendák keringtek. Megesett, hogy majdnem félmillió dollárt fizetett egy kínai porcelánért, amely megtetszett neki, máskor születésnapi partijának vendégeit Ibizára röptette, ahol tűzijáték és flamencotáncosok szórakoztatták őket.

A kezdetben csak küszködő banda első lemeze 1973-ban jelent meg. További három album volt a hátuk mögött, amikor 1975-ben a boltokba került az igazi nagy dobásnak bizonyuló A Night at the Opera című album. Ezen hallható a Mercury által írott, csaknem hatperces miniopera, a Bohemian Rhapsody. A több „felvonásból” álló, refrén nélküli számban az énekes, akinek hangját többször is egymásra keverték, megcsillogtathatta négyoktávos hangterjedelmét. A csillagászati összegből rögzített kislemez, amelyhez – évekkel az MTV zenei csatorna elindulása előtt – az első igazi videóklip készült, két különböző alkalommal is milliós példányszámban kelt el, és

több szavazáson is minden idők legjobb dalának választották.

A Queen ontotta a remek slágereket, a Somebody to Love, a Radio Ga Ga, a Who Wants to Live Forever, a We Will Rock You, az I Want to Break Free vagy a Bicycle Race egy korszak meghatározó dalaivá váltak, a We Are the Champions pedig nemcsak a brit Munkáspárt választási dala volt, de a futballstadionokban mind a mai napig üvöltik a szurkolók. Ezért igencsak meglepő, hogy az együttes pályafutása során Angliában csak három, Amerikában pedig két kislemezt tudott a listák élére röpíteni, ezek közül az egyik a David Bowie-val közös Under Pressure volt 1981-ben.

A Queen élőben is remekül szólt. Freddie talán legjobb formájában az 1985-ös Live Aid koncerten volt.

Még fénykorukban, 1986-ban jutottak el Budapestre, fellépésükről a Népstadionban film készült.

Az énekes ezután visszavonult a nyilvánosság elől, készített két szólólemezt (az egyiket a katalán Montserrat Caballé operaénekesnővel).

A Queen utolsó két albumát már nem kísérte világ körüli turné, Mercury az 1991-ben megjelent Innuendón található The Show Must Go On című dallal búcsúzott a közönségtől, az élettől.

A homoszexualitását soha nem titkoló Mercury 1991. november 23-án hivatalosan is megerősítette az AIDS-betegségéről terjengő pletykákat – egy nappal később meghalt.

Ő volt az első jelentős rockzenész, akit az AIDS vitt el, így halála világszerte hatalmas megdöbbenést váltott ki.

Pályatársai néhány hónap múlva hatalmas koncerttel tisztelegtek emléke előtt. Halála egyben a Queen végét is jelentette: társai több próbálkozás után végül Paul Rodgersszel turnéztak, még lemezt is készítettek vele, de ez már nem volt az igazi.

Mercury hátrahagyott, félkész dalaiból jelent meg 1995-ben a Made in Heaven című lemez, majd 2019-ben addig kiadatlan Time című dala.

Az életéről készült Bohém rapszódia című filmet (a cím utalás legnagyobb slágerükre) 2018-ban mutatták be. A világpremier a londoni Wembley Arénában volt, a Mercuryt megdöbbentő hűséggel alakító Rami Maleket Oscar-díjjal jutalmazták.

Az énekesnek világszerte több szobra van, Angliában bélyeg is megjelent az emlékére, 2013-ban Indiában békafajt neveztek el róla, amelyet annak a helynek közelében fedeztek fel, ahol gyermekkorát töltötte.

A Queen 2012-ben került be a rock and roll hírességek csarnokába. Freddie Mercury máig élő népszerűségét jelzi, hogy jóllehet nem Angliában született, a BBC száz legnagyobb britről készült felmérésében az 58. helyre került.