Tövisházi Ambrus, művésznevén Erik Sumo egy háromlemezes trilógia befejező elemének tekinti ősszel debütáló új lemezét a 2005-ös My Rocky Mountain és a 2011-es The Ice Tower után. A Sziklás-hegység és a jégtorony után a Fudzsi-hegy zárja le ezt a témakört – a japán vonatkozás a négy évvel ezelőtti sikerfilmhez, a Liza, a rókatündérhez írt zenéjéhez kapcsolódik.

„A lemez koncepciójához az inspirációt az adta, hogy mintegy két évvel ezelőtt véletlenül megláttam egy japán grafikát a tévében. Ez Hokuszai Kacusika 18-19. században élt japán képzőművész talán leghíresebb műve, a Fudzsi harminchat látképe című sorozat egyik darabja volt” árulta el Tövisházi Ambrus.

„A filmzene bolondos, vidám hangulatát nem akartam folytatni, de a távol-keleti dallamvilágot nagyon megszerettem és az új anyag két dalához is használtam japán szövegeket, az All the Doorshoz és a Land and the Cityhez. Utóbbiban a szerző, Eiko Toda Budapesten élő fordító mond el egy szabadverset. Korábban ő írta a Liza, a rókatündér japán szövegeit is” mesélte Tövisházi Ambrus.

A nyitódal, az említett All the Doors egyértelműen a Péterfy Bori & Love Band Futás című dalának motívumára épül, de Tövisházi szerint ez nem volt tudatos.

„Népdalszerű dallamról van szó, ezeket szeretem időnként beemelni a dalaimba. Meg ahogy múlik az idő, egyre kevésbé veszem észre, ha saját magamtól lopok”.

A lemezről először a Run Into The Wild című dalt tette közzé, amely a hetvenes évek diszkóhatását tükrözi. De tetten érhető az albumon a dub, a reggae, a triphop vagy az artpunk is. Erik Sumo zenéje markánsan elválik a Péterfy Bori & Love Band világától miközben mindkettő mögött ugyanaz az ember áll. A művész elmondása szerint ez a projekt egy magányosabb, aprólékosabb, kísérletezőbb munka, amelyre nem lenne idő a főzenekarral.

Az új lemezen szerepelnek a jövőre 15 éves Erik Sumo Band legutóbbi felállásának tagjai: Kiss Erzsi (ének), Nagy István (gitár), Drapos Gergely (basszusgitár), Gáspár Gergely (dob), Pápai István (ütőhangszerek). Kiss Erzsi hozza a saját maga által kreált mesés nyelvű dallamokat, most elsősorban franciás hangzásban.

Az Erik Sumo-projekt új énekesnője Kutzora Edina, aki korábban Yonderboi és a Zagar dalaihoz adta hangját, vokalistaként közreműködött Tövisházi Ambrus korábbi zenekarában, az Amorf Ördögökben, valamint a Péterfy Bori & Love Bandben is. Egy dalban közreműködik a magyar könnyűzene talán egyetlen nemzetközi sztárja, a világszerte rendszeresen rangos partnerek által foglalkoztatott Pándi Balázs dobos is.

A Mount Fuji szeptember 27-én jelenik meg digitális platformokon és CD-n, később vinylen is elérhető lesz. A lemezbemutató koncertet október 18-án tartják a fővárosi Akvárium Klubban. „Idén ez lesz az egyetlen Erik Sumo Band-koncert, velünk lesz Harcsa Veronika, és a régi számokból is jó néhányat el fogunk játszani. Jövőre fesztiválokon is leszünk, de ez még alakulóban van”.