A 20. század elejének legjelentősebb művészeti intézményét grafikai, könyvművészeti és intermediális műfajokon bemutató kiállítás nyílt a Pécsi Galériában.

Több mint 50 művész, köztük francia, svéd, finn és magyar alkotók tisztelegnek az idén 100 éves Bauhaus előtt a Pécsi Galéria kiállításán. A rendezvény a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány által rendezett, Bauhaus Ünnep című kiállítássorozat része. A Párizsi Magyar Kulturális Intézet és a budapesti FUGA után Pécsre érkező tárlat anyaga a PTE Művészeti Kar hallgatóinak munkáival egészül ki.

A kiállítás a kreatív gondolkodást mind a mai napig jelentősen meghatározó, 1919-ben Németországban létrejött nemzetközi Bauhaus Iskola szellemisége és magyar származású tagjai előtt kíván tisztelegni, akik közül többen pécsi származásúak voltak, vagy Pécshez kötődtek, mint Breuer Marcell, Forbát Alfréd, Weininger Andor, Stefán Henrik, Johann Hugó, illetve Molnár Farkas.

Szirányi István: Kottafejek
Fotó forrása: pecsigaleria.hu

A tárlat az alkotótevékenységek széles körét felölelő Bauhaus Iskola egykori alkotóműhelyei alapján változatos műfajokon keresztül vizsgálja a Bauhaus máig tartó szellemi erővonalát, illetve keresi a kapcsolódási pontokat a kortárs műalkotások vonatkozásában és intermediális kontextusban. Ennek megfelelően láthatók grafikai munkák, fotogramok, művészkönyvek, installációk és videoinstalláció is.

A kiállítás szeptember 29-ig látható, ezt követően novemberben a teljes anyag Brüsszelbe utazik, a Magyar Kulturális Intézetbe, ahol belga grafikusművészek és a brüsszeli egyetem grafika szakos hallgatóinak munkái csatlakoznak a kiállításhoz. A program 2020 elején Rómában folytatódik, ahol olasz művészek és a Művészeti Akadémia hallgatóinak munkáival egészül ki.