Eltűnt Bruce Lee-nek, a kungfu királyának a bronzszobra hétfő reggelre a bosznia-hercegovinai Mostar egyik parkjából – közölte a Nezavisne Novine című szarajevói napilap az internetes oldalán.

Bosnian youths unveil the statue of late martial arts legend Bruce Lee, featuring "Bruce Lee, 1940 - 1973, Your Mostar," in the southern Bosnian city of Mostar , 26 November 2005, as a symbolic protest against ethnic division. The statue was unveiled before a few hundred people in Mostar, which was badly damaged during the 1992-1995 Bosnia's war, and a day after, a statue of Lee is due to be erected in Hong Kong to honour the 65th anniversary of his birth. Lee was chosen as a hero that all ethnic groups could relate to, in the city that was nearly destroyed during the fierce fighting between Croats and Muslims and remains bitterly divided.  AFP PHOTO ELVIS BARUKCIC (Photo by ELVIS BARUKCIC / AFP)
Bruce Lee szobra a 2005-ös avatáskor Mostarban. Fotó: Elvis Barukcic / AFP

Bruce Lee életnagyságú – 168 centiméteres – szobrát 2005-ben állították azzal a céllal, hogy mérsékeljék az etnikai megosztottságot az országban és a városban. Az emlékmű felállításának kezdeményezői szerint ugyanis Bruce Lee-t egyaránt szeretik a muszlimok és a keresztények, a bosnyákok, a szerbek és a horvátok is. A szobrot Ivan Fijolic horvát szobrász készítette.

A kungfumester halálának 32. évfordulója alkalmából készült emlékmű védekező pózban állt, arccal észak felé, hogy ne tekinthessék sem a tőle keletre élő muszlimok, sem a tőle nyugatra lakó horvátok ellenségesnek a tartását.

A Nezavisne Novine tájékoztatása szerint Mostar városvezetésének nincs köze a szobor eltávolításához, tehát nem állagmegóvás vagy javítás miatt tűnt el. Erre korábban már volt példa, amikor megrongálták a szobrot. A rendőrség hétfőn nyomozást indított, ám információkat eddig nem közölt. A közelben élők szerint a szobor vasárnap még a helyén volt.