fbpx

A budapesti street-art arcai – 1. rész

Bár sokakban még mindig felmerül a kérdés, hogy a street-art művészet vagy vandalizmus-e, érdemes különbséget tenni egy frissen festett falra felfújt csúnya tag, és egy legális felületre készített műalkotás között. Az új sorozatunkban bemutatott művészek egyértelműen a második kategóriába tartoznak.

Nem csak lehetetlen, de valószínűleg felesleges is kiválasztani Budapest X legjobb street-art alkotását, ugyanis naponta kerülnek fel újak, és tűnnek el régebbi munkák a falakról. Az viszont biztos, hogy fővárosunkban hemzsegnek a tehetséges művészek, és európai viszonylatban is kiemelkedő a magyar street-art szcéna. Új sorozatunkban bemutatjuk Budapest néhány megkerülhetetlen és elismert művészét, akik gondoskodtak róla, hogy ne csak üres szürke házfalakat nézegessünk séta közben.

Mr. Zero

1994-ben fújta falra az első munkáját, azóta változó aktivitással, de tart a szerelem. Legszívesebben festékszóró spray-vel dolgozik, stílusának fő jellemzői a lendületes betűk, képregény- és rajzfilmszerű figurák. Íme néhány alkotása.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

0036Mark

Ő is a 90-es évek vége felé csöppent bele a street-art világába, és bár tett egy rövid kitérőt a graffiti és a stencilek felé, 2018 karácsonya óta a plakátjait láthatjuk az utcákon. Humoros és sokszor nosztalgikus alkotásaihoz előszeretettel használ fel magyar rajzfilmeket, kultfilmeket, popkulturális utalásokat, és törekszik rá, hogy az alkotás és a helyszín interakcióba lépjen egymással.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

Fork Imre

Dolgozott reklámgrafikusként, szabadúszó designerként és dekorosként, jelenleg pedig az egyik graffitinagykövetként rendszeresen képviseli Magyarországot nemzetközi eseményeken. Kb. 20 éve graffitizik, de vászonra vagy számítógépen is szívesen alkot. Munkáit a sokszínűség jellemzi: a realisztikus megrendelésektől a wildstyle graffitin át a számítógépes hatású tipográfiáig mindent csinál, leginkább attól függ, kivel és hova fest. Fontos számára, hogy munkája a laikusok számára is értelmezhető, szerethető legyen.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

Fatheat

2000 óta aktív tagja a hazai street-art szubkultúrának, figurális, szürreális, kicsit rajzfilmes, kicsit graffitis, kicsit misztikus alkotásait festékszóróval és kültéri falfestékkel készíti el. Az utóbbi időben már nem csak falra alkot; az animáció és az augmented reality is belopta magát a szívébe.

Ha még több munkáját szeretnéd látni, katt ide!

A kiemelt kép Fatheat munkája.

A rovat további cikkei