Szerződésük három évre szól, és szezononként minimum négy fellépést jelent a Haydn Teremben a classic. Esterházy koncertsorozat, illetve a Herbstgold Fesztivál programjain. Emellett további kamarazenei és oktatási projektekben is részt vesznek majd, s feladatuk lesz a Haydn Konzervatóriummal már fennálló együttműködés kibővítése is.

Andreas Richter, a classic.Esterházy koncertsorozat művészeti vezetője így üdvözölte a döntést: „A zenekar teljesítménye és nemzetközi reputációja, valamint a neves művészekkel, mint például a Sir Simon Rattle-lel adott emlékezetes és figyelemfelkeltő Haydn-koncertjeik meggyőzték a zsűrit. Nagy örömömre szolgál, hogy egy ilyen nagyszerű zenekarral dolgozhatunk a jövőben, és természetesen kíváncsian várom a közönséggel közösen átélt csodás zenei pillanatokat.”

Az Esterházy család évtizedeken keresztül foglalkoztatott saját udvari zenekart, ezt a hagyományt folytatja a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekar programja. Az egykor az udvari zenekart vezető Gregor Joseph Werner, Joseph Haydn, valamint Nepomuk Hummel óta eltelt időben muzsikusok, művészek és közönségük gyümölcsöző találkozásai, kreatív eszmecseréi valósulhattak meg, s ezekből új, meghatározó művek és zenei innovációk születtek. Az Esterházy név és a kismartoni kastély Haydn Terme régóta fogalomnak számítanak a nemzetközi zenei életben. A mindenkori rezidens zenekar feladata, hogy továbbvigye ezt a hagyományt, és újabb impulzusokkal szolgáljon a zenei életben.

A most lezárult pályázatra meghívott, nemzetközileg ismert és elismert zenekarokat zenei hátterük és művészeti stílusuk, valamint eddigi fellépéseik, repertoárjuk alapján hívták meg. Minden, a pályázatra meghívott zenekar élt a lehetőséggel, és pályázott. A Chamber of Europe előtt a rezidens zenekari szerepet 2016 óta betöltő Haydn Filharmónia eredetileg három évre kapta meg ezt a pozíciót, amelyet a felek 2019-ben meghosszabbítottak. A sikeres együttműködés projektmunkák keretében tovább folytatódik, 2021-ben több közös munkát terveznek. A meghívásos pályázati kiírás részeként az osztrák Consort Barucco zenekarral is együttműködési szerződést kötöttek, így ez a zenekar is többször lép fel majd a kismartoni Esterházy-kastély zenei programjaiban.

Kiemelt kép: Julia Wessely