fbpx

A Cimbaliband a Czeremszyna együttessel készített közös lemezt

A napokban jelent meg a Cimbaliband és a lengyel Czeremszyna együttes közös, World = Music! című albuma.

A Waclaw Felczak Alapítvány támogatásának és a 25 éves múltra visszatekintő szolnoki „Örökség” Világzenei Fesztivál szervezésében is közreműködő Alt Product kiadónak köszönhetően a Felczak-lemezek sorozat újabb kiadványaként a napokban jelent meg a Cimbaliband és a 29 éve működő lengyel Czeremszyna együttes közös munkájának eredménye, a World = Music! című album, a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően limitált mennyiségben, kézzel sorszámozott vinillemezen, bónusz felvétellel pedig CD-n is.

A Czeremszyna zeneileg az egyik legelismertebb és legeredetibb lengyel világzenei formáció, a kezdetektől fogva hű maradt a zenészek lakhelyéhez kapcsolható sajátos nyelvezetű repertoárhoz, a podláziai régió (a lengyel–belarusz–ukrán határvidék) hagyományos népdalaihoz.

A Cimbaliband vezetője és zeneszerzője, Unger Balázs kimondottan erre az albumra írt hat új szerzeménye alkotja a lemez egyik oldalának anyagát. Az egyik friss kompozíció egy, a lengyel–fehérorosz–ukrán hármashatár vidékén keletkezett népdal „cimbalibandes” értelmezése, hangulata, ritmusa és szövege is pontosan megfelel annak – a szomorú aktualitást is kifejező – óhajnak, amit az eredeti dal címe is sejtet: Oszolj fel, köd…

Az Éva című szám kivételével valamennyi felvételen közreműködnek a lengyel együttes hangszeresei.

A kivételként említett szerzemény sem csupán az együttes tagjainak előadásában szólal meg, hanem a felvételek időpontjában rövid koncertkörúton Szolnokon és környékén tartózkodó belga Szabadság együttes duójának hegedű-mandolin játékával kiegészítve.

Nyitókép: a lemezborító részlete

A rovat további cikkei