A CODA kapta a legjobb film díját, Jane Campion pedig a rendezői Oscart vehette át A kutya karmai közt című filmjéért vasárnap este a 94. Oscar-díjátadó ceremónián Los Angelesben.

A CODA a Child of Deaf Adult (siket felnőtt gyermeke) kifejezés rövidítése. A film egy siket családban felnövő halló gyermekről szól, aki énekes szeretne lenni.
A Sian Heder rendezésében forgatott produkcióban siket színészek – Marlee Matlin és Troy Kotsur – alakították a lány szüleit. Kotsur a legjobb férfi mellékszereplő díját is megkapta az estén. Ő az első siket férfi színész, aki Oscar-díjas lett.

A CODA azzal is beírta magát az Oscar-történelembe, hogy az első streaming szolgáltató, az Apple TV+ által forgalmazott produkció lett, amely elvitte a legjobb film díját.

A legjobb rendezőnek járó díjat az új-zélandi származású Jane Campion nyerte el A kutya karmai közt című filmjéért, így ő lett a harmadik nő, aki rendezői Oscart kapott.

A legjobb színész díját Will Smith nyerte el a Richard király című film címszerepéért.

Pár perccel korábban az egész közönségben meghűlt a vér, mikor Smith felugrott a színpadra, és felképelte Chris Rockot, aki felesége, Jada Pinkett Smith kopaszságával viccelődött a foltos hajhullásban szenvedő színésznő borotvált fejére célozva. Smith az Oscar-szoborral a kezében könnyezve beszélt a szeretet fontosságáról, és felidézte, hogy az általa játszott Richard Williams is hevesen védelmezte családját, majd bocsánatot kért a filmakadémiától és a közönségtől.

A legjobb színésznő díját a 45 éves Jessica Chastain vehette át a Tammy Faye szemei című filmért, amely Tammy Faye Bakker televíziós evangélista felemelkedését, bukását és megváltását mutatja be. A trófeát átvéve Chastain a kisebbségek elleni erőszak ellen szólalt fel.

Hat Oscart nyert a Dűne

Nyolc kategóriában még az élő adás előtt adták át vasárnap este a hollywoodi Dolby Színházban az Oscar-díjakat. Ezek közül négyet a Dűne alkotói vehettek át.

A győztesek között volt Hans Zimmer zeneszerző, aki csaknem 30 évvel az első után nyerte el második Oscar-szobrát a Dűne filmzenéjéért. A film operatőre, Greg Fraiser is Oscar-díjas lett, és Denis Villeneuve sci-fije nyerte el a legjobb vizuális effektusokért járó Oscar-díjat is. A film a legjobb vágás, hang és produkciós tervezés Oscar-díját is megkapta. Ez utóbbit Sipos Zsuzsanna, az alkotás díszletberendezője nyerte Patrice Vermette látványtervezővel együtt. Sipos Zsuzsanna a díj átvételekor magyarul is megköszönte az amerikai filmakadémia elismerését.

A Frank Herbert klasszikusából Denis Villeneuve rendezésében született Dűne részben Magyarországon készült. A produkció a velencei filmfesztiválon debütált. Sipos Zsuzsanna március közepén már a brit filmakadémia BAFTA-díját is elnyerte munkájáért.

A rövid dokumentumfilmek kategóriájában a The Queen of Basketball című produkció győzött, a dokumentumfilmek mezőnyében A lélek nyara, a legjobb animációs rövidfilm díját a The Windshield Wiper kapta, a legjobb kisjátékfilmnek járó Oscart pedig a The Long Goodbye. A smink és haj-kategóriában a Tammy Faye szemei című film győzött.

A legjobb mellékszereplők díját Ariana DeBose,  a West Side Story afrolatin színésznője és Troy Kotsur, a CODA siket színésze kapta.

A Steven Spielberg rendezésében forgatott
musicalben éneklő, táncoló, játszó DeBose az első afrolatin és nyíltan
LMBTQ-színész, aki Oscar-díjat nyert a legjobb női mellékszereplő kategóriában.
A 31 éves színésznő a díját azoknak ajánlotta, akiknek valaha megkérdőjelezték
identitását. „Ígérem, van hely a számotokra” – mondta.

Troy Kotsur jeltolmács segítségével mondott köszönetet az amerikai filmakadémiának a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjért.

A legjobb animációs film Oscarját az Encanto alkotói kapták.

 A japán Vezess helyettem lett a legjobb
nemzetközi film

A japán Vezess helyettem című háromórás dráma nyerte el a legjobb nemzetközi film Oscar-díját.

A filmet Hamagucsi Rjuszuke rendezte Murakami Haruki novellája alapján. Ez az ötödik alkalom, hogy japán film kapta meg a kategória díját.

A legjobb nemzetközi film Oscarjáért az olasz Isten keze, A világ legrosszabb embere című norvég alkotás, a Menekülés című dán animációs dokumentumfilm és a butáni Lunana: A Yak in the Classroom versenyzett még.

Az eredeti forgatókönyvek mezőnyében Kenneth Branagh nyerte az Oscart Belfast című filmjével, a legjobb adaptált forgatókönyvért járó szobrot pedig a CODA írója, Sidan Heder vehette át.

A legjobb filmdal Oscarját Billie Eilish és fivére, Finneas O’Connell kapta a 007 Nincs idő meghalni című Bond-moziban felcsendülő számukért.

A díjátadón egyperces csenddel emlékeztek meg az ukrajnai háborúról és az Ukrajnában az orosz katonai invázió miatt kialakult humanitárius válságról. A megemlékezés a nézőkhöz intézett kéréssel zárult, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a háború sújtotta országban élők megsegítésére.

A nyitóképen a CODA alkotói. Fotó: AFP/Valerie Macon