A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat megnyitását követően a tavaly Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjjal jutalmazott Kaliczka Patrícia festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Fehér Eufrátesz címmel a Tornyai János Múzeumban.

A november 10-ig látható kiállításán szereplő művek négy téma köré csoportosíthatóak. A tárlaton szerepelnek direkt és indirekt önarcképek, köztük öntestképek is, néhány alkotáson pedig a mitológiai alakok testébe bújik az alkotó.

A legutóbbi időszakában születtek a Féreglyukak című sorozat darabjai. A kiállított művek között vannak kisebb csendéletek, valamint nagy méretű, montázsszerűen építkező vásznak, amelyeken egyszerre vannak jelen az erős formahatárok és a visszafogott, finom, lazúros megoldások.

Kaliczka Patrícia

Kaliczka Patrícia számára igen komoly támogatást jelentett az elmúlt évben a Rudnay-ösztöndíj, a most nyíló kiállítás pedig az eddigi tárlatai közül legnagyobb teret és a legjobb lehetőségeket biztosítja neki. A Fehér Eufrátesz cím szimbolizálja az általunk látható világ és a dolgok mélyén rejlő univerzális éter kettősségét. Az alkotó érzékelteti a mikro- és a makrokozmosz tükröződését, ötvözi a szemlélőhöz legközelebbi világot, a csendéletek közelségét a tájképek megfoghatatlan távolságával, miközben azt is megmutatja, hogy az apró minták, mint egy csigaház formája a galaxisok elrendezésében is formát öltenek.

Képiró Ágnes művészettörténész és Kaliczka Patrícia

A művész magát figurális alkotónak tarja, azonban kollázsszerű munkáin nem a látható világot rögzíti, hanem az elemek folyamatos áramlását is igyekszik megjeleníteni, miközben az alkotás folyamatát a szív és az ész, az érzelmek és az értelem dinamikus párbeszéde formálja. Nem látja értelmét pontosan úgy lefesteni a világot, ahogy azt pillanatnyilag látja, hiszen az ábrázolás lehetőséget ad arra, hogy a múlt, a jelen és a jövő dimenzióiban a tér egy adott pontján jelen lévő elemeket – a tér és idő korlátait lebontva – egy alkotáson belül jelenítse meg.