A PesText Fesztivál idei írópályázatára a tavalyinál kétszer több, 437 pályázatból a szakmai zsűri tagjai, Nádasdy Ádám nyelvész, költő, prózaíró, műfordító, esszéista, egyetemi tanár (ELTE), Terék Anna, Csáth Géza-díjjal jutalmazott költőnő és Hász Róbert, a Tiszatáj folyóirat főszerkesztője ítélték oda az előzsűri által kiválasztott 12 írásból a szakmai díjat Abafáy-Deák Csillagnak a Csillagharcos című prózaírásáért, amely itt olvasható.

Abafáy-Deák Csillag Marosvásárhelyen született, Kolozsváron szerzett bölcsészdiplomát magyar-angol szakon. Első írásai Kolozsváron az Utunk (ma Helikon), Korunk, Echinox lapokban jelentek meg. 1979-ben Németországba emigrált, a müncheni egyetem pszichológia szakán diplomázott. 1992 óta él Budapesten, prózát ír és publikál, valamint művészeti íróként rendszeresen közöl esszéket a kortárs képzőművészetről. Legutóbbi kötete Gyilkos karakterek címen jelent meg 2020-ban, a Parnasszus Kiadó gondozásában.

Az eredeti terv szerint 11 mű került volna a shortlistre, de olyan erős mezőny alakult ki a válogatás során, hogy végül 12 alkotást küldött tovább az előzsűri.

„Szövegmérgezést kaptunk, de megérte! 🙂 A végeredmény és a jeligék feloldása után kiderült, hogy a beküldők között akadt teljesen kezdő, műkedvelő és néhány ismert, népszerű, kortárs szerző is. A szövegek mennyisége brutális, minősége nagyon eltérő: olvastunk novellába sűrített regényt, fantáziadús metamorfózis-sztorit, archaikus nyelven írt medveverset, torokszorító családtörténetet, frenetikusan vicces és okos metaelbeszéléseket, és még lehetne sorolni. Volt, hogy kiégett az agyunk, volt, hogy újra belelkesedtünk egy-egy ütős szövegtől. 437 műből végül 34-et választottunk ki, ebből került a főzsűri elé az általunk legjobbnak ítélt 12 anyag. Izgatottan várjuk, hogy ki hozza el a közönségdíjat – mondta el Borbáth Péter író, műfordító, az előzsűri tagja.

A PesText közönségdíjra július 15-étől lehet szavazni a PesText weboldalán, valamint a PesText Facebook és Instagram oldalán.

A tavalyi nagysikerű Piotr Szewc a Pusztulás című regényének exkluzív zsebkönyve után idén újabb POKET-különkiadással rukkol elő a fesztivál és a kiadó Andrzej Stasiuk Hogyan lettem író Kísérlet szellemi önéletírásra művével. A zsebkönyv július 23-tól kerül a POKET fővárosi és vidéki automatáiba a könnyen beazonosítható PesText matricával. A tervezett kötetbemutató augusztus 1-je, a zsebkönyv nagykövete pedig Szabó Balázs.

Az eseményt és a bemutató részleteit hamarosan megtaláljátok a POKET zsebkönyvek facebook oldalán.