A 2021. szeptember 10–18. között zajló 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története hazai premierje.

A Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett, azonos című regénye alapján készült alkotás a CineFest Kitekintő szekciójában lesz majd látható. A négy ország koprodukciójában készült alkotást Gijs Naber és Léa Seydoux főszereplésével,

magyar szinkronnal szeptember 23-tól a Mozinet forgalmazásában vetítik a hazai mozik.

A július 14-i cannes-i világpremier és szinte közvetlenül a 46. Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon történő észak-amerikai debütálás után, szeptember 18-án a hazai közönség is láthatja az Arany Medve-díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó legújabb alkotását. Hazánkban először a 17. CineFesten vetítik A feleségem történetét. A film magyarországi díszbemutatójával zárul majd az idei Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a Kitekintő szekcióban – ami a CineFest hivatalos szelekciója – szerepel majd a négy ország koprodukcióban készült, angol nyelven forgatott alkotás. Ez lesz az első alkalom, hogy a filmet magyar szinkronnal vetítik.

A feleségem történetében Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmával jutalmazott Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Bernardo Bertolucci: Álmodozók), Josef Hader (Stefan Zweig: Búcsú Európától) Ulrich Matthes (A bukás – Hitler utolsó napjai), Udo Samel (Babilon Berlin), Jasmina Trinca (Fortunata), Sergio Rubini olasz színész, valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

„Azt hiszem, nagyon sokan félreértik a regényt, mert csak egy féltékenységi sztorit látnak benne. A kortárs laudációk pedig főként a nyelvi leleményre tették a hangsúlyt, és nem a mögötte lévő filozófiai mélységekre, amit humorral, könnyedséggel és ennek a házassági történetnek a kanyarjaival leplez tulajdonképpen Füst Milán. Azt gondoltam, érdemes egy kicsit megnyitni ezt az oldalát a regénynek, hátha azok, akik a film után elolvassák, érzékenyebbek lesznek erre az aspektusra” – nyilatkozta Enyedi Ildikó.

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám. A film vezető produkciós irodája, a magyar Inforg–M & M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András).

A feleségem története magyar, német, olasz koprodukcióban, francia részvétellel,

a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forintos támogatásával, a német–francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto films és a patinás francia Pyramide.

Fotók forrása: Mozinet