Március 6-án, szerdán 19 órakor nyílik Jovián-képek címmel Jovián György festőművész kiállítása a Faur Zsófi Galériában.

Jovián György. Fotó: Czimbal Gyula
Jovián György. Fotó: Czimbal Gyula

Mint azt a galéria ismertetője írja, Jovián György képzettségére nézve festő és grafikus. 1982-től él Budapesten, számos ösztöndíj birtokosa, díj kitüntetettje. Ismertségét vegyes technikájú, konceptuális műveinek köszönhette, valamint komoly érdeklődést mutatott a képzőművészet és performansz kapcsolata iránt. Emellett az emberi sorsok és karakter különbsége iránti érzékenysége, illetve biztos rajztudásából is táplálkozó figuratív, különösképpen pedig portréművészete elkíséri egész karrierjét.

Zuh Deodath írására hivatkozva megjegyzik, Jovián „a szerialitás és a többrészes műalkotások iránt erősen elkötelezett. Az elmúlás gondolatát az öt érzék allegóriájában láttató festményeivel egyszerre mágikus és fotografikus vagy hiperrealista, egyszerre szimbolikus és expresszív, egyszerre virtuóz manierista és felettébb klasszikus. Jovián festményei éppen technikai virtuozitásuk és motívumkincsük gazdagsága miatt arra késztetnek, hogy a nézők megálljanak előttük, és hogy azután ott is maradjanak, majd elgondolkodjanak azon, amit látnak. A további asszociációk és ezek elmélyítése már tényleg a befogadó dolga…”

Jovián György - Bontás XXI. 2022 olaj _vászon 150x200 cm.jpg
Jovián György: Bontás XXI. (2022, olaj, vászon, 150x200 cm). Forrás: Faur Zsófi Galéria

A március 6-tól március 29-ig látogatható tárlathoz több program is kapcsolódik. Március 20-án dr. Böhm József orvos, műgyűjtő és dr. Szücs György művészettörténész beszélget Jovián György festészetéről, egy héttel később pedig dr. Zuh Deodáth filozófus, egyetemi docens, Jovián György monográfusa tart tárlatvezetést.

Részletek a kiállításról a Faur Zsófi Galéria honlapján.