A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

A társaság kiemelt célja, hogy új lehetőségeket biztosítson a művészek, különösen a jövő generáció számára. A MANK a magyar kulturális intézményhálózat egyik legsokoldalúbb intézménye, amely többféle módon támogatja a művészeket, biztosítja az alkotás megfelelő hátterét. Az ösztöndíjak, pénzbeli juttatások, a műteremlehetőségek és a lakhatás biztosítása mellett a közönséggel való találkozást is segíti az alkotók számára.

A Szigligeti Alkotóház

A MANK irányításában hat alkotóház működik. „Ezek a helyszínek méltó körülményeket biztosítanak ahhoz, hogy a művészek rövidebb időre elvonuljanak és alkossanak” – hangsúlyozta, hozzátéve: a házak különféle profillal rendelkeznek. Festőművészeket várnak a kecskeméti alkotóházba, de vannak olyan házak, amelyek az irodalmárokat szólítják meg, ilyen például a szigligeti létesítmény. A pihenést és a feltöltődést szolgálja a Mártélyon található alkotóház.

Az alkotóházakat bárki igénybe veheti, aki azonban szakmai önéletrajzával és egy másik művész ajánlásával felvételt nyer a MANK Magyar Mecénás Programjába, jelentős kedvezménnyel foglalhat.

Az önkormányzatok tulajdonában lévő műteremlakásokat is a szervezet pályáztatja meg: a MANK által üzemeltetett lakásbizottság dönt a kiutalásról. Országszerte csaknem 500 műteremlakással foglalkoznak, az ingatlanokat az utóbbi évek gyakorlata alapján 5 évre vehetik birtokba a művészek.

Az ÚjMűhely Galéria megnyitása
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A MANK már két kiállítótérrel rendelkezik. A Szentendrei Régi Művésztelepen régóta nagy sikerrel üzemel a MANK Galéria, márciusban pedig megnyílt az ÚjMűhely Galéria a város főterén, a Műhely Galéria helyén. Távlati terveik között szerepel a műemléképület felújítása, hogy összművészeti kulturális teret hozzanak létre, ahol bármilyen közösségi program megvalósulhat. Kiemelte: a MANK minden rendezvénynél az összművészetre fókuszál.

Eddig hat tárlatot rendeztek az új kiállítótérben, nagy hangsúlyt fektetve a szentendrei alkotók, az ottani művészeti hagyományok bemutatására, de több lehetőséget szeretnének biztosítani a fiatal alkotóknak is.

Így került sor a Kozma-ösztöndíjasok tárlatára, de az elmúlt időszakban nagy sikerrel rendeztek kortárs ékszerkiállítást is, amelyen együtt jelenhettek meg a fiatal és a már befutott alkotók munkái. A héten megnyílt a MAOE fotótagozatának Tünékeny valóság című kiállítása, amelyen a kortárs fotóművészet krémje mutatkozik be.

A Szentendrei Régi Művésztelepen található MANK Galériában jelenleg a Táncképek című fotókiállítás várja az érdeklődőket, a következő tárlaton Csáki Róbert, a Művésztelepen immár 5 éve alkotó festőművész eddig még nem látott alkotásait mutatják be.

ArtKert Fesztivál
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond
Második éve rendezték meg augusztus végén a MANK ArtKert elnevezésű összművészeti fesztiválját, amelyen a közös alkotástól a kiállításokon át a műterem-látogatásig sokszínű program várta idén is az érdeklődőket.

Az eseményen azok a zenekarok is be tudnak mutatkozni, amelyeket a Hangfoglaló Programján keresztül támogat a MANK, amely egyúttal a Cseh Tamás Archívum fenntartója is.

„Nagyon fontos számunkra, hogy minél több felületen tudjuk az archívum eredményeit, valamint azt a dalnokhagyományt kommunikálni, amit Cseh Tamás ránk hagyott, ennek remek fóruma az ArtKert fesztivál” – hangsúlyozta Tardy-Molnár Anna, hozzátéve: az összművészeti rendezvényen a különböző kézműves programok és workshopok, közös festés mellett a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe is bepillanthattak az érdeklődők. A fesztivál fontos helyet foglal el Szentendre fesztiváljai között, programjait idén több mint 4 ezren látogatták.

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

Idén először több fesztiválon is megjelent a szervezet. A Művészetek Völgyében az ArtPorta udvar közös alkotásra, a kortárs művészet megismerésére hívta a fesztiválozókat. A közönség Cseh Tamás dalait hallgathatta meg, a kerti moziban pedig a Pécsi szál című filmet vetítették. Bemutatkozott a Cziffra Központ Úton van című kulturális roadshowja is: a programon a roma művészettel ismerkedhettek meg a látogatók. A Nézőképző előadássorozaton közérthetően vezették be az érdeklődőket a kortárs művészet világába, míg a Művészetek Völgye hét különböző helyszínén különféle installációkat helyeztek el.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen is gazdag programmal jelent meg a MANK. A tusványosi kerekasztal-beszélgetésen a tehetséggondozás sikerének titkáról beszélgettek. A Kőfeszt fesztiválra pedig Somogyi Győző metszeteit és Cseh Tamás dalait, alkotásait vitte Kővágóörsre a szervezet.

A MANK törekszik arra, hogy külföldön is minél több és jelentős helyen mutassa be, népszerűsítse a kortárs magyar művészetet és kultúrát.

A szervezet idén részt vesz az izraeli magyar kulturális évad szervezésében is. Az évadot október 15-ig rendezik Tel-Avivban és Jeruzsálemben.

Közma-ösztöndíjasok kiállítása az Új Műhely Galériában

14 ösztöndíj áll a MANK kezelésében: 35 év alatti képző- és előadóművészek, komoly- és könnyűzenészek számára. A nagy hagyománnyal rendelkező ösztöndíjak mellett tavaly két újat indítottak útjára: az Oláh János szerkesztői ösztöndíjat, valamint a Szegedi Kis István egyháztörténeti, egyházművészeti kutatóösztöndíjat.

A MANK üzemeltetésében működik a Kultúra.hu oldal is, amely az ország egyik vezető kulturális hírportáljaként néhány napon belül megújult formában jelentkezik, új szolgáltatásokkal és funkciókkal, amint a MANK az ősz folyamán megújuló honlapján, a www.alkotomuveszet.hu felületen is jelentős változások lesznek, így a szállásfoglalás és az ösztöndíjakra való jelentkezés is online formában történik majd – fejtette ki Tardy-Molnár Anna.