A Huun-Huur-Tu együttes a hagyományos tuvai torokének stílusának legismertebb képviselője: a különleges énektechnika során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat. Novemberben Budapestre érkezik ez a sztyeppei hangulat.

A Huun-Huur-Tu zenéje ismeretlen, mégis könnyen érthető, túlvilági, de mélyen lelki zene, mely a természet hangjaiban gyökerezik.

1992-ben alakultak Oroszország autonóm köztársaságában, Tuvában, mely Szibéria déli részén, a mongol határon fekszik. Az itt élő, türk-mongol nyelvet beszélő tuvinok dalaiban – akárcsak életükben – központi szerepet játszik a természet, a környezet.

A ’80-as évek végén az amerikai zeneetológus, Ted Levin Tuvában folytatott kutatómunkát, elsősorban a torokéneket, vagyis a xöömeit vizsgálta. Ekkor ismerkedett meg a Huun-Huur-Tu tagjaival, akiket később meghívott az Egyesült Államokba.

Huun-Huur-Tu

A legtöbb tradicionális tuvai zenét egy szólóénekes vagy zenész játssza, a Huun-Huur-Tu azonban ezeket a régi dalokat és dallamokat saját készítésű, hagyományos hangszerek kíséretében, eklektikus hangszereléssel adja majd elő november 17-én a Fonóban.