Megnyílt Korniss Péter Változások című fotókiállítása szombaton a Kolozsvári Szépművészeti Múzeumban. A kiállításba beválogatott, 1967 és 2017 között készült fényképek az elkerülhetetlen változást mutatják be.

Korniss Péter a megnyitón
Fotó: magyarnapok.ro

A kiállítást megnyitó Selmeczi György zeneszerző Korniss Pétert a kort értő mesterek egyikének nevezte, „aki nélkül nincsen kortárs magyar gondolkodás”. Selmeczi szerint a fotográfus a gyorsuló időt tudja megragadni. Képei mély rétegeiben mindig ott van a történet, a fotográfus története, az alanyok története, melyek egyben „a mi történeteink” is.

Korniss Péter felidézte: a kiállításának helyszínt biztosító Bánffy-palotától két háznyira töltötte gyermekkorát. „A fotográfus a valóság kiszolgáltatottja”, munkájának eredményességét ezer külső tényező befolyásolj. Számára mindig az emberek voltak a legfontosabbak, akik megtisztelték a bizalmukkal és odaálltak a fényképezőgépje elé. Ezt azért tartotta fontosnak, mert – mint fogalmazott – az alanyok bizonyos mértékig kiszolgáltatják magukat a fotográfusnak.

Fotó: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum

A kolozsvári kiállításmegnyitón a fotográfust Selmeczi György erre az alkalomra írt rövid művének az előadásával köszöntötték. A Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott kiállításmegnyitón a fesztivál közönsége mellett olyan népviseletbe öltözött széki férfiak és nők is részt vettek, akik korábban Korniss Péter fotóin is megjelentek.

Fotó: Kolozsvári Szépművészeti Múzeum

A Kossuth-díjjal és Pulitzer emlékdíjjal is kitüntetett Korniss Péter 1937-ben született Kolozsváron, 1949 óta él Budapesten. Dokumentarista fotográfusként több mint ötven évet szentelt az eltűnő paraszti életforma és kultúra megörökítésének.