Magyarország egyik legrégebbi, idén ötvenéves jazzfesztiválján az elmúlt évtizedekben olyan világsztárok léptek fel, mint Tony Scott, Jan Garbarek, Collin Walcott, David Murray, a Magical Orchestra vagy Terence Blanchard, ám idén a pandémia miatt a fesztivál csak hazai résztvevőkkel zajlott.

A november első hétvégéjén az IH Rendezvényközpontban tartott fesztiválnak több visszatérő előadója volt.

Ilyen a jiddis zenei alapokra építkező Nigun együttes, amely egy korábbi fesztiválon már bemutatkozott a szegedi közönségnek.

Az együttes meghatározó alakja Párniczky András gitáros, aki mellett kicserélődtek a tagok az utóbbi években: a doboknál az a Baló István ült, aki több formáció tagjaként járt már korábban a szegedi fesztiválon.

Nigun

Előttük zenélt Premecz Mátyás triója. A szegedi születésű zongorista most főként Hammon orgonán játszott. Zenésztársai a gitáros Zádor Tamás és a dobos Badics Márk.

Fassang László

A Binder Quartetben a neves zongorista Binder Károlyon kívül visszatérő vendég a szaxofonos Borbély Mihály is, aki most nádfúvós hangszereken játszik. A bőgőnél Horváth Balázs, a doboknál pedig Hidász Tamás állt a színpadra.

Szegedről indult Szokolay Balázs, a sokoldalú fúvós muzsikus karrierje is. A most dudán és furulyán játszó Szokolay ezúttal Fassang László orgonistával lépett fel a szombati nyitó koncerten.

Szokolay Dongó Balázs és Fassang László

Az örmény David Yengibarjan az egyetlen külföldi szereplője a fesztiválnak, bár ő is több mint huszonöt éve Magyarországon él. A harmonikás Vajdovich Árpád basszusgitáros és Badics Márk dobos társaságában zenélt.

Vajdovich Árpád és Badics Márk
David Yengibarjan
David Yengibarjan Trió

A zárókoncertet Gadó Gábor gitáros és barátai adták. Fenyvesi Márton szintén gitáron, Barcza Horváth József nagybőgőn, Balázs Elemér pedig ütős hangszereken játszott.

ifj. Balázs Elemér

Fotók: Kultúra.hu/Belicza László Gábor