fbpx

A hegedűtől a Commodore 8032-ig – Bemutatkozik a Magyar Zene Háza kínálata

Elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, ahol a kíváncsiskodók január 23-tól alaposan körül is nézhetnek, az izgalmas programokról pedig a ma elindult honlapon részletesen tájékozódhatnak.

A bemutatkozó hétvégén a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú által tervezett, többszörösen díjnyertes épületben január 28-án, pénteken az itthon és külföldön egyaránt elismert Szent Efrém Férfikar és a moszkvai Doros Ensemble ad nyitókoncertet.

Szent Efrém Férfikar. Fotó: Magyar Zene Háza/ODPictures/Orbán Domonkos

A Magyar Zene Háza debütáló, fél évet átölelő kínálatában a klasszikus zenétől a tradicionális és globális zenéken, a jazzen át a pop- és az elektronikus zenéig, a csángó népdaloktól a klubzenéig sokféle stílus megszólal. A ház egyik legfontosabb missziója, hogy minél több látogató számára hozza közelebb a zene világát úgy, hogy a területet ismerők mellett a szélesebb, zenére nyitott közönség helyévé is váljon.

Január 29-én, szombat délelőtt a Veronaki zenekar várja a kisgyerekes családokat, délután a TanBorEn Trió mutatja be ütőhangszeres műsorát, este pedig a nemrég új lemezzel jelentkező budapesti Deep Glaze zenekar koncertje várja az érdeklődőket. A nyitóhétvégét január 30-án, a Klézsei Ünnepen moldvai csángó furulyadallamok zárják Hodorog András és tanítványai előadásában.

Veronaki Zenekar: Fotó: Facebook/Magyar Zene Háza
A klasszikus zenei események sorában az első kiemelkedő program a Sorsok trió lesz,

amikor a magyar Dohnányi Ernő, a román George Enescu és a prágai Hans Krása műveiről lesz szó sajátos megközelítésben kiváló muzsikusok (Kelemen Barnabás – hegedű, Kokas Katalin – brácsa, Rohmann Ditta – cselló) és egy művészettörténész, Kolozsváry Marianna részvételével.

Márciusban Paweł Zalejski hegedűművész, Ariel Barnes csellóművész és Sztojánovits Andrea médiaművész lép színpadra a Nomadic Spirits koncerten. A három művész Arthur Honegger, Erwin Schulhoff és Kodály Zoltán egy-egy hegedűre és csellóra írt szerzeményén, illetve vizuális eszközökön keresztül arra hívja a közönséget, hogy ismerkedjen meg a saját benső nomád szellemével.

Pawel Zalejski. Fotó: Magyar Zene Háza/Victor Marin

Húsvétkor a Concerto Armonico Budapest és két oboaművész, a dél-koreai Seung-Eun Lee és a svájci Emanuel Abbühl előadásában Vivaldi, Händel és Jean-Marie Leclair művei csendülnek fel.

Izgalmas estének ígérkezik Seleljo Erzsébet (szaxofon), Seleljo Irén (zongora) és Vlad Maistorovici (hegedű) Trio à la Brahms című, májusi koncertje: három nagyszabású mű, három magyarországi bemutató, három kivételesen sokoldalú művész közös műsorán.

Júniusban, a Debussy női szemmel: egy nimfa gondolatai című esten Győri Noémi fuvolaművész és Szabó T. Anna író, költő a női sorssal összefonódó érzelmeket elevenítik meg zenei-irodalmi performanszukban.

2021 egyik ünnepelt albumát a dalszerző-előadó John Grant adta ki, aki korábbi zenekarával már járt Budapesten, de szólóelőadóként először lép fel egy remek nagylemez, a Boy From Michigan turnéján, március 26-án. Az est első felében Misota Dániel dalszerző-előadó hallható új, The Floating Weeds nevű projektjével.

Először lesz hallható Magyarországon a soul, a jazz és a rock’n’roll instrumentális ötvözetét játszó Delvon Lamarr Organ Trio. A felvillanyozó hatású formáció Cold As Weiss című albumának turnéjával érkezik a Magyar Zene Házába április 8-án.

Szintén első magyarországi fellépésére jön május 7-én Marina Satti. A krétai anyától és szudáni apától született énekesnő gyerekkorát a zene és a kulturálisan sokszínű háttér határozta meg. Satti tradicionális zenei elemekkel játszik, azokat építi be modern popzenéjébe.

A katalán újfolk-színtér kiemelkedő dalszerző-előadója, Sílvia Pérez Cruz is első alkalommal lép fel Magyarországon május 21-én. Pérez Cruz folyamatosan kalandozik az avantfolk világában: történetközpontú dalokkal és magával ragadó, figyelmet követelő előadásra számíthatunk.

A Dalszerzők köre című programsorozat estjein négy dalszerző-előadó zenél, mesél a színpadon, a nézők pedig betekinthetnek a színfalak mögé: apróbb titkokat tudhatnak meg a művészekről, láthatják, hogyan lesz dallamtöredékből, szövegrészletből egész, mi lobbantja fel az ihlet szikráját. A sorozat első részének szereplői Balla Gergely, Barkóczi Noémi, Henri Gonzo és Jónás Vera lesznek.

Az iamyank Live Ensemble tavalyi, Sarah című műsorának kibővített változatával lép fel április 24-én.

Sena Dagadu, az Irie Maffia énekese, megannyi izgalmas projekt és remek szólólemez előadója egy teljesen új műsort hoz a Magyar Zene Házába: Worlasival a ghánai és a magyar kultúra metszéspontjait mutatja fel – egy emberi életút zenei kíséretével.

A különleges magyar előadók, produkciók sorából nem maradhat ki Áron András. A dalszerző, előadó a LAZARVS vagy a Trillion zenekarok mellett szólóprodukciójával is már több mint egy évtizede jelen van a zenei színtéren. Nagyzenekari formációját, a Black Circle Orchestrát viszont csak 2020 nyarán hívta életre. Az együttes első 2022-es koncertjét a Magyar Zene Házában adja, április 11-én. A hazai fellépők sorát gyarapítja többek között a Kéknyúl, az Anima Sound System és Veni is.

Világzene vagy tradicionális nemzeti zene?

A kérdésre a Magyar Zene Házában a „globál zene” kifejezéssel válaszolnak. Ebbe a világába invitálja a hallgatót a tuvai Huun-Huur-Tu és a Kerekes Band közös koncertje március 18-án, amely során mindkét formáció zenél külön-külön, de lesz az estnek közös része is.

Kudsi Ergüner az egyik legősibb hangszer, a ney, azaz a hatlyukú török népi síp nagymestere. Triójával és koncertjével a szúfi zenét inspiráló három nagy szúfi költő előtt tiszteleg, de egyben sokrétű zenei utazást is kínál. A Szólamok között című koncertsorozatban a korzikai Ensemble Tavagna és a Szent Efrém Férfikar közös estjén korok és világok találkoznak március 27-én, amikor az Ensemble Tavagna először lép fel Magyarországon.

Weöres Sándor Hamvas Bélának ajánlott, A teljesség felé című művében megfogalmazottak köré Gryllus Dániel komponált zenéket, dalokat 40 évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a 21. században kaptak új formát Gryllus Samu hangszerelésében – ez február elején hallható a Magyar Zene Házában.

Az elektronikus zene műfajában valóságos időutazásnak ígérkezik Robert Henke fellépése, aki öt egymáshoz kapcsolt, 1980-as gyártású Commodore számítógéppel, 40 évvel ezelőtti technikával állít elő kortárs produkciót. Az est első felében a filmzeneszerzőként is aktív Bartha Márk zenél.

A brit Sam Barker bő egy évtizede Berlin egyik emblematikus producere, dj-je és kiadóvezetője. Első budapesti live actje során a koncert minden hangja előre rögzített anyagok nélkül, a Magyar Zene Házában születik meg, március 25-én.

Mark Fell negyedszázada aktív, nagy hatású multidiszciplináris művész, életműve az elektronikus zenei stílusok és az experimentális műfajok struktúrájának, ideológiájának tanulmányozására épül. A Magyar Zene Házában megvalósuló projekttel a görög–francia Iannis Xenaxis építész-zeneszerző – a Hangdóm egyik ihletőjének – munkássága előtt tisztelgő napon egy olyan művet mutat be, amely az idő és a zenei struktúrák viszonyának kérdésétől eljut az építészetig és a görög filozófiáig.

A jazzkoncertek közül elsőként a japán zongorista, Makoto Ozone és a magyar vibrafon- és marimbajátékos, Szaniszló Richárd közös, május 1-jei koncertjét kell kiemelni.

Az új-zélandi Hayden Chisholm a Magyar Zene Házában megvalósuló többnapos mini residency-je igazi zenei csemege. Első fellépésén a Tabula Rasa-sorozat keretében kétnapos próbafolyamatok után Gyárfás Attilával és Hock Ernővel zenél.

Az úgynevezett kurátori hétvégéken egy-egy művész vállalja, hogy saját elgondolásai, ötletei alapján állítja össze az adott hétvége programját a Magyar Zene Házában.

Az első ilyen hétvégén, március 19–20-án Harcsa Veronika a házigazda, aki nagyon sűrű és sokrétű műsort kínál. Az Oláh Krisztián Quartet új, Crescendo című lemezének anyagát adja elő Lukács Miklós cimbalomművész közreműködésével. Ezt követően a hazai jazzszíntérre 2018-ban berobbant Nagy Emma Quintet a harmadik nagylemezét mutatja be. Másnap a Varga Dániel által alapított és vezetett, nyolcfős Budapest Modern Jazz Collective mutatkozik be. A hétvégét végül Harcsa Veronika zárja. A Magyar Zene Háza azonban nemcsak koncertterem, hanem zenepedagógiai központ is.

Február 12-től a szombat délelőttökön a zeneszerető családoké lesz a főszerep.

Havonta egyszer a Ramazuri-napokon interaktív zenés foglalkozások keretében kel életre az egész ház, a többi alkalommal pedig matinékoncertek várják a családosokat. A szabadegyetemi programokon olyan meghívott előadók segítenek a hallgatóságnak elmélyedni egy-egy témában, mint Jávorszky Béla Szilárd zenei szakíró vagy Tóth Árpád karnagy. A masterclass kurzusokon neves zenészektől lehet tanulni, míg az Artist Talk programokon a koncerttermekben fellépő művészekkel lehet beszélgetni.

Február 15-től hétköznap délelőttönként az iskolai csoportokat várják a zenetörténeti kiállításhoz kapcsolódó interaktív foglalkozások. Jó időben a ház melletti zenei játszótéren szórakozhatnak a gyerekek, a talaj hangszerként működik, ugrálásra hangot ad, de más eszközök is az ifjú komponisták rendelkezésére állnak.

A Magyar Zene Házának teljes programkínálatára mostantól jegyek is vásárolhatók a zenehaza.com honlapon.

Nyitókép: Hangdóm koncert. Forrás: Magyar Zene Háza

A rovat további cikkei