Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalása címmel nyílik új időszaki kiállítás kedden a Munkácsy Mihály Múzeumban Békéscsabán.

Az október 27-ig megtekinthető tárlat lesz a nyitánya a Munkácsy 180 emlékév programsorozatának, amelyet Békéscsaba az európai hírű festő születésének 180. évfordulója alkalmából hívott életre.

 

A kiállítás Munkácsy Mihály egyik legismertebb alkotása, a Honfoglalás című kolosszálkép születésének történetét meséli el a látogatóknak. A festő az Országház építésekor kapta a megbízást; a felkérés a magyarok bejövetelére, a honfoglalás megörökítésére vonatkozott. A festményt a Parlament főrendiházi ülésterme számára, az elnöki pulpitus fölé szánták.

 

A kiállítás végigvezeti az érdeklődőket a mű alapos előkészítési, majd elkészítési folyamatán, feleleveníti a kép párizsi bemutatóját és hivatalos budapesti átadását, majd elutasítását.

 

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta, hogy Munkácsy körutazásokon vett részt Nagykovácsitól Szegeden át Miskolcig, jellegzetes karaktereket, ruhákat, kellékeket gyűjtött, munkáját régészek, fotográfusok segítették. Amikor úgy érezte, hogy kellően megalapozta művét, elkezdett a kompozícióval foglalkozni, egyre nagyobb rajzvázlatokat készített. Békéscsabán bemutatják a Szegedről érkezett, feles méretű szénvázlatot, amely alapján a festő elkészítette az olajvázlatot, amelyet szintén a szegedi Móra Ferenc Múzeumtól kaptak kölcsön a tárlathoz.

 

A kedden nyíló kiállításban elhelyeznek egy installációt is, amelyen a Parlamentben megtekinthető nagy, végső kép jelenik meg. A leglátványosabb változás a korábbiakhoz képest, hogy a festő saját magát is rátette a festményre.

 

Gyarmati Gabriella elmondta: az alkotást a Nemzeti Múzeumban adták át. Munkácsy számára hihetetlen volt, hogy nem tartották megfelelőnek arra, hogy elhelyezzék a főrendiházi ülésteremben, leginkább az Országházat tervező Steindl Imre ellenezte ezt.

 

A kép csak három évtizeddel később került a Parlamentbe, a mai Munkácsy-terembe. A kurátor szerint elégtételt adott a történelem a géniusznak azzal, hogy az Országház képei közül ez az, amelyet a legtöbbször látni a híradókban.


A kiállításon bemutatott műtárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai intézmény saját anyagából válogatták.

 

A megnyitón köszöntik a Munkácsy 180 torta pályázat nyertesét is. Idén Urbán Csilla Bitüm fantázianevű kreációja lesz a Munkácsy-torta. A mandulás piskóta alapú süteményben a festő kedvenc gyümölcse, az alma is nagy szerepet kap; dekorációként macaronokat használnak, amelyeken a géniusz híres munkái jelennek meg.

 

Fotó forrása: a Munkácsy Múzeum Facebook-oldala