Ha sokan nem is tudják pontosan, hogy mi a hullámkarton, már biztosan találkoztak vele, hiszen az életünk jóval több területén jelen van, mint gondolnánk: napjainkban – amikor a fenntarthatóság fontosabb, mint bármikor – az egyik legnépszerűbb környezetbarát csomagolásnak számít, hiszen újrahasznosítható, strapabíró, könnyen kezelhető, tárolható és dizájnolható, ráadásul rendkívül költséghatékony is.

A hullámkartonnal legtöbbször online rendelések érkezésekor vagy áruházak polcain találkozhatunk, de talán nem is sejtjük, milyen széles skálán mozog a felhasználhatósága: autó, bútor vagy időjárásálló sátor – ma már minden lehetséges.

Origamiautó – A hullámkartonban rejlik a közlekedés jövője?

A hullámkarton
felhasználási módjainak csak a képzelet szab határt. Mindezt bizonyítja, hogy a
Lexus 2015-ben egy működőképes autót épített 1700 darab hullámkartonlapból,
melyet Londonban állított össze a LaserCut Works és a Scales & Models
csapata. A professzionális tervezőket és modellezőket az origami művészete
inspirálta az alkotásra. A járműnek ajtói, fényszórói és kerekei is vannak, mi
több, elektromos motort építettek bele, így – habár csak ellenőrzött
körülmények között, de – közlekedésre is alkalmas.

Bútor hullámkartonból – A minimalizmus szerelmeseinek

Otthonunk megszokott hangulatát könnyedén feldobhatjuk egy-egy új kiegészítővel vagy bútorral. A hullámkarton erre is ideális megoldást nyújthat, hiszen az elmúlt időszakban egyre népszerűbbé váltak a fenntartható bútorok környezetbarát jellegük és strapabíróságuk miatt. Egy-egy ilyen berendezés akár tíz évig is jó állapotban maradhat, és a megfelelő dizájn kiválasztásával igazán lenyűgöző darabja lehet lakásunknak. Gerald Dissen, a Room In A Box – egy hullámkarton bútorok gyártásával foglalkozó vállalat – vezérigazgatója meglátta az anyagban rejlő lehetőségeket: könnyen összeszerelhető, környezetkímélő és tartós berendezéseket alkotott a csomagolóanyag segítségével, a hagyományos, nehéz és nagy teret elfoglaló bútorok helyett. Célja az alternatív termékek népszerűsítése és az, hogy megdöntse azt a tévhitet, miszerint a hullámkarton csak szállítási csomagolásnak alkalmas.

A VR és a hullámkarton találkozása – Világutazás a zsebünkben

Az előző év bezártsága után talán még több helyet szeretnénk látni a világban, mint ezelőtt, életmódunk azonban sokszor nem engedi meg a folyamatos utazásokat. A virtuális valóság (VR) ezt az akadályt szárnyalja át. Egy hullámkarton VR-szemüveggel bárhová elutazhatunk az otthonunk kényelméből: akár Párizsba, Rómába vagy New Yorkba is eljuthatunk egy pillanat alatt. De mi is kell hozzá? Csupán okostelefonunkra és egy hullámkartonból készült VR-szemüvegre van szükségünk. Az eszköz segítségével az internetről kiválasztott, speciális VR-videók olyan hatást keltenek, mintha mi is ott lennénk az adott helyszínen. A szemüveget megvásárolhatjuk online, de magunk is elkészíthetjük néhány otthon megtalálható vagy könnyedén beszerezhető alapanyagból.

Alternatív katedrális – A hullámkarton nyújt kreatív megoldást a bajban

2012-ben az új-zélandi Christchurch városának eredeti székesegyházát egy földrengés súlyosan megrongálta, ezért építeniük kellett egy átmeneti létesítményt. Az új székesegyházat a katasztrófák utáni építészetre szakosodott japán szakember, Shigeru Ban tervezte. Az épület rendhagyó módon hullámkartonba burkolt fagerendákból áll, ezért igazán masszív és robosztus, ennek köszönhetően pedig – megfelelő karbantartás mellett – akár több évtizedig is probléma nélkül funkcionálhat. Bár a templom csupán tíz évre kapta meg a működési engedélyét, a hozzájárulást – az elmúlt sikeres évek alapján – idén meghosszabbítottak, így a lakosok szívéhez nőtt katedrális továbbra is fogadhatja a hívőket.

Hullámkartonsátor – Védelem az időjárás viszontagságai ellen

Ki gondolta volna, hogy a hullámkartonnal még az időjárás ellen is lehet védekezni? Egy holland cég, a Kartent igazán kreatív és fenntartható megoldásokat kínál a fesztiválozás szerelmeseinek egy száz százalékban újrahasznosítható kartonsátorral. A sátrak erős és vastag hullámkartonlapokból készülnek, így akár egy-egy nagyobb esőzést és vihart is kibírnak – hagyományos társaikhoz hasonlóan. A helyszínen a sátrak már felállítva várják a vendégeket, illetve annak szétszerelésével sem kell foglalkozni, hiszen – használatuk után – a szervezők a helyi újrahasznosító telepre szállítják azokat. A hullámkartonsátrak így nemcsak hasznosak, de a műanyag szennyezésre is megoldást jelentenek. Hasonló koncepcióból született meg a japán Toyo Seikan Group és Jusuke Murakami építesz közös projektje, a „dan dan dome”, amelyet nemcsak rendezvényeken, de természeti katasztrófák esetén akár ideiglenes szálláshelyként is használhatnak. A teljes vízhatlanság érdekében a különleges építmény lamináló réteggel van bevonva, ezáltal teljes biztonságot nyújtva a bent lévők számára.

„A hullámkarton ár-érték arányban az egyik leggazdaságosabb csomagolóanyag, ráadásul száz százalékban újrahasznosítható, így teljes mértékben környezetbarát is. Éppen ezért nem meglepő, hogy rohamosan nő a népszerűsége, és egyre több vállalat használja egyéb alternatívák, például műanyagok helyett. Örömmel látom, hogy a hullámkarton előnyeit – többek között a könnyű kezelhetőséget és a strapabírást – számos területen használják ki, és ma már jóval többet jelent egy átlagos csomagolóanyagnál” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezető igazgatója.

Nyitókép: A hullámkarton-katedrális