Ábrahám Levente a témában tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy a filmhez a vár romjainak az elmúlt években Molnár István régész vezette átfogó feltárása szolgáltatott adatokat. Eszerint az építmény más volt, mint ahogy az korábbi maketteken elénk tárult.

A négy és fél perces, narrációval ellátott kisfilm a 15. század végi állapotában mutatja be a kaposvári várat, amely egy szigeten állt, vizesárok és láp vette körül.

A munkákat térinformatikus, tájépítész szakértő és Buzás Gergely, a Visegrádi Mátyás Király Múzeum igazgatója is segítette a történeti, kutatási háttér biztosításával.

A sajtó képviselőinek levetített kisfilmből kiderül, hogy a 14. században előszőr a vár téglából készült lakótornya, majd a belső várfal, aztán a palota épült fel. Az erősséget a 15. században többször átépítették, külső téglafallal, újabb tornyokkal erősítették meg. A várat út kötötte össze Omag községgel.

A várat és a környező területet az oszmán hódítás 131 évre „szakította ki a magyar királyság kezéből”.

Az erődítmény sorsa I. Lipót király parancsára pecsételődött meg: 1702-ben megszűnt a katonai jellege, lerombolták a sáncait, a következő évtizedekben lebontották a téglafalait, tornyait. Ma csupán csekély romok őrzik az emlékét.

Az egykori vár területén gabonatároló épült az 1930-as években. A város hét évvel ezelőtt megvásárolta és lebonttatta azt, a helyén mintegy 700 millió forintból közösségi teret hoz létre fogadóépülettel, játszótérrel és kerékpárszervízzel.

A terület átadását augusztus 20-ára tervezik.

A kisfilm bemutatóját szombaton tartják, vasárnap pedig már az interneten is elérhető lesz.

Fotó forrása: a Pazirik Informatikai Kft. Facebook-oldala