A VERSeny, amelynek védnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, két új zsűritaggal vág neki a megmérettetésnek, s a tematikába a járvány és az összetartozás is bekerült.

Mielőtt a Nemzeti Színház színpadára léphetnének a legjobbak, az elődöntő és a középdöntő idén is online zajlik a Nemzeti VERSenyen, amit a Nemzeti Színházés a Magyar Versmondók Egyesülete 2020-ban ötödik alkalommal hirdetett meg, így a karantén akár ideális körülményeket is teremthet az otthonukban verset mondók számára.

Ötödik éve hirdeti meg határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklip versenyét, a Nemzeti VERSenyt a két szervező, a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete, valamennyi korosztály számára, az anyaországban, a Kárpát-medencében, szerte Európában és az óceánon túl, minden nem hivatásos magyar versmondó részére. A VERSeny elsődleges célja a versek hétköznapiságának és mindennapi jelenlétének erősítése, a karantén helyzetben az eddigi évek gyakorlatának megfelelő, online versmondás térhódításának elősegítése, a klasszikus és kortárs költészet újszerű, innovatív, filmes tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének felvonultatása és a kulturális identitás erősítése.

A Nemzeti VERSenyen nem pusztán a versmondásban jeleskednek a résztvevők, de a versfilmek és versklipek révén a mozgóképes műfajban is megmutathatják kreativitásukat, tehetségüket. Idén négy vers megjelölésével lehet nevezni, amik (nem magán kiadású) kötetben, antológiában vagy neves irodalmi (nyomtatott vagy online) folyóiratban megjelentek, s amelyek közül

- egy a
rendszerváltoztatás költészetéhez kapcsolódik

- egy az
évfordulós Vörösmarty Mihály verse

- egy a
karanténhelyzetre tekintettel a bezártság, a járvány, az egészség vagy az
összetartozás témájával foglalkozik

- és egy
szabadon választott magyar költő verse, megkötés nélkül.

Nevezési határidő: 2020. május 15. Aki többet szeretne tudni, a www.vers.hu/nemzetiverseny-2020 oldalon és a Nemzeti VERSeny Facebook-oldalán tájékozódhat.