Aki magyar festőknek a nyár igézetben festett képeire kíváncsi, ne hagyja ki a Vaszary Galériában a 14. Pintér Aukció kiállítását Balatonfüreden. Az árverést augusztus 12-én tartják.

Kortárs művek szinte ugyanolyan súllyal szerepelnek a Pintér Aukció katalógusában, mint a művészettörténeti értékű klasszikus alkotások. Az évek során divattá vált a művészek körében a balatoni, vízparti téma, sokszor direkt a Pintér Aukcióra készülnek ilyen témájú alkotások.

Weiler Péter (itt beszélgettünk vele), aki az utóbbi időben digitális festészettel foglalkozott, ismét ecsetet ragadott, és vászonra festette meg a kempingnyaralást. A Kultúra.hu-nak elmondta: úgy érzi, túlságosan nagy teret foglaltak el a művészetben a számítógépes technikák, a mesterséges intelligencia, ezért tért vissza a hagyományos eszközökhöz.

A kiállítás témájáról szólva elmondta: „A nyolcvanas évek kempinges nyaralásain tanultam meg biciklizni és azt, hogy milyen csodás nyarakat lehet kevés pénzből csinálni. Érdekes, hogy mennyit változott a nyaraláshoz való hozzáállásunk: ma sok mindenkinek az a célja, hogy a mindennapi életéhez képest nagyobb kényelembe menjen, amikor nyaral, gyerekkoromban meg úgy fogtuk fel, hogy kevés pénzből, összezárva akár egy kempingben is nagyon jó lehet a nyár. A lényeg az együttlét és a kiszakadás volt. Ezt szerettem volna visszahozni a képen.”


64c1340fede569498c7aec95.jpg
Weiler Péter: Kempingnyaralás

Bereczki Kata fotózás után, számítógépes programmal rajzolja meg a beállítás körvonalas rajzolatát. Így készült, arctalan, mégis karakteres figuráival egyre többször látható a nyári aukción. A Forró betonon idén készült balatoni képén három napozó nőalak látható, háttérben a lankás tájjal és vitorlázókkal.

A klasszikus tételek közül többek között Markó András munkája emelhető ki, aki a híres Markó festőcsalád tagjaként elsősorban Itáliában festett, azonban ez a munkája a magyar tájat ábrázolja biedermeier korszakra jellemző finom ecsetkezeléssel, romantikus stílusban.

Czene Béla az elmúlt árverések „sztárja.” Idén az Akt kék drapériával című képére lehet licitálni.


64c133c67c7078ebd906db39.jpg
Czene Béla: Akt kék drapériával (1965, olaj, farost, 80 x 60 cm)

Egry József, a Balaton és a fény festője két korai munkájával van jelen az árverési anyagban. A Balatonról Badacsony irányába könnyed gouache tanulmány,  a másik egy korábbi, Párizsban tett 1906-os útja alkalmából készített olajkép.

Egry József Veszprémben látható kiállításáról itt írtunk.

Az utóbbi években szintén egyre keresettebb a római iskola egyik legismertebb és legsokoldalúbb művésze, Molnár C. Pál. A festőnek  kiemelkedően sok, tizenegy képe kerül kalapács alá az árverésen. Az anyagban a kedvelt itáliai tájképei, az utazásai alatt készített úti képei és egyedi, modern hangvételű szakrális zsánerei szerepelnek.

Idén összesen 330 tételre licitálhat a közönség augusztus 12-én. Az összkikiáltási ár 160 millió forint.

A nyitókép Péterfy Ábel: Vitorlások című alkotásának részlete.

#fókuszbanaBalaton