fbpx

A Képzőművészeti Egyetem jótékonysági adományozást szervez a török földrengés áldozatai javára

A Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége és a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ online adománygyűjtést és élő jótékonysági aukciót szervez a török földrengés áldozatainak megsegítésére.

Az online adománygyűjtéshez a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatói és hallgatói 100 tervezőgrafikai alkotást ajánlottak fel, az április végén megrendezendő aukcióra pedig még most is érkeznek be munkák.

Februárban Törökországot példátlan mértékű földrengés rázta meg, a történelem során ez a földmozgás egyike azoknak, amelyek a legtöbb halálos áldozatot követelték. A természeti katasztrófában több mint 50.000 ember vesztette életét, 2 millió ember vált otthontalanná, 230.000 épület sérült meg és 30.000 dőlt össze. 1,5 millió ember jelenleg is sátrakban, konténerekben él. A természeti katasztrófa Törökországban 13,5 millió embert érint.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem az áldozatok megsegítésére jótékonysági akcióba kezdett. Dóczi Gergely, az egyetem kancellárja lapunknak elmondta, hogy a kezdeményezés két részre oszlik. A Sharity online adománygyűjtő alkalmazáson keresztül adománygyűjtés zajlik, amelynek keretében akár kisebb összegekkel is lehet segíteni a török katasztrófa áldozatait. Azonban, ha egy adott felajánlás elér egy bizonyos értéket, akkor az adományozó ajándékként hozzájuthat egy tervezőgrafikai műalkotáshoz. Ezek a művek sokszorosított alkotások, az egyetem egykori és jelenlegi hallgatói, valamint oktatói ajánlották fel őket, a névértékük pedig 40.000 és 150.000 forint között mozog.

Sophie Magalashvili: Sea Girl

Dóczi Gergely a Kultúra.hu-nak elmondta, hogy az adománygyűjtésre felajánlott művek főként plakátok, többségükben digitális fájlok, amelyeket legfeljebb öt példányszámban nyomtatnak ki. Azokat a műveket, amelyek fizikai hordozón érkeztek be, csak egyetlen példányban értékesítik. A művek különlegessége, hogy mindegyik példányt ellátta kézjegyével annak alkotója, kvalitásukat tekintve pedig egyaránt magas minőségű alkotások, hiszen a beérkező felajánlásokat előszűrték. E művekhez április 20-ig lehet hozzájutni. Felajánlást tett sok neves, az MKE-n oktató művész, így például Auth Attila, Lelkes László vagy Rozmann Ágnes is.

Az akció másik része egy zártkörű aukció, ami az árverések megszokott menetében zajlik majd április végén. Erre jelenleg is érkeznek be még felajánlások, és a licitálható anyag szintén igen érdekes lesz. Itt már többségben vannak az egyedi műtárgyak, és még több rangos alkotó szerepel – például Szurcsik József munkái is részei lesznek a kínálatnak.

Dóczi Gergely kiemelte: „Az egyetem nem szokott bevételtermelő jótékonysági gyűjtéseket vagy aukciókat szervezni, ez az egyik első ilyen akciónk. Mivel oktatóink komoly szakmai kapcsolatot ápolnak a török művészkollégákkal, ezért magától értetődőnek gondoltuk, hogy gyűjtést kezdeményezzünk. Ez először egy belső adománygyűjtő akciónak indult, de végül arra jutottunk, hogy egy nyílt és nagyobb ívű formátum jobb eredményre vezetne. Az külön öröm, hogy a felhívásra az egyetem teljes közössége megmozdult, és minden tanszékről ajánlottak fel műveket”.

Erős István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora a kezdeményezéssel kapcsolatban elmondta: „Nyitott kapukat döngetett a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ, amikor megkeresett bennünket, hiszen az egyetem vezetősége már közvetlenül a földrengés után elhatározta, hogy adománygyűjtést szervez az áldozatok családjai és a károsultak megsegítésére. Az egyetem aktív szakmai kapcsolatokat ápol a török képzőművészet képviselőivel, így még inkább kötelességünknek éreztük a segítségnyújtást. Ez az adományozás nemcsak a jótékonyságra ad lehetőséget, de összekovácsolja az egyetemi közösséget, s bizonyítja a művészet gyógyító erejét a hazai műkedvelő, műértő, műgyűjtő közönség számára is.”

Schmidt Antal: Spring

Gülşen Karanis Ekşioğlu török nagykövet kiemelte: „A földrengés utáni időszakban a mi nagykövetségünk is igyekezett a sérültek sebeit gyógyítani, adománygyűjtési kampányt indítottunk Magyarországon. Hatalmas köszönettel tartozunk a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek, akik segélykérésünkre első szóra megszervezték ezt a különleges jótékonysági adományozást. Hiszünk a művészet egyesítő és gyógyító erejében. Reméljük, hogy minden adománycsepp egy hatalmas óceánként gyűlik össze, ami reményt ad a túlélőknek, hozzájárul a gyógyulásukhoz, és segít nekik visszatérni az életbe.”

A Yunus Emre Török Kulturális Intézetnek 58 kulturális központja található szerte a világon, Budapesten 2009 óta működnek. Elsődleges céljuk a török kultúra és művészet népszerűsítése. A török nyelvoktatás mellett kiemelt feladatuk a különböző országok oktatási intézményeivel folytatott együttműködések kialakítsa, támogatása.

A Sharity app a hazai adományozási kultúra javítása érdekében jött létre, a felületen a felhasználók jutalékmenetesen választhatják ki a támogatni kívánt jótékonysági területet, és néhány kattintással már adakozhatnak is.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem által szervezett jótékonysági adományozáson és az aukción befolyt teljes összeg a Török Köztársaság Budapesti Nagykövetségén keresztül jut el a Török Köztársaság Belügyminisztériumának Katasztrófa- és Veszélyhelyzet Kezelési Elnökségéhez, akik a helyi segítő akciókat koordinálják.

Nyitókép: Horváth Zsófia: Éjszaka (részlet)

A rovat további cikkei