A magyar filmtörténet kiemelkedő korszaka elevenedik meg a szentendrei tárlaton.

A rendszerváltás utáni évtizedek egyik legjelentősebb hazai filmgyártójává vált, Muhi András által alapított és vezetett Inforg Stúdióról, az alkotásairól szóló nagyszabású kiállítás nyílik szeptember 25-én Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. A kísérletezés szabadsága – Inforg Stúdió 2000–2010 címmel a MűvészetMalomban megtekinthető tárlat a tíz éven át működő produceri iroda 270 rövid-, dokumentum-, animációs- és játékfilmjéről, a készítésük körülményeiről, az alkotóiról, erről a pezsgő filmes korszakról ad komplex áttekintést, valamint a kiállítás részeként a szentendrei P’Art moziban és a debreceni Apolló moziban az Inforg Stúdió számos filmjét levetítik.

„Ezzel a kiállítással visszatekinthettem, rendszerezhettem produceri pályafutásom legjelentősebb időszakát. Azt gondolom, hogy a Balázs Béla Stúdió és a Duna Műhely után

az új évezredben az Inforg Stúdió volt az a hely, ahol igazán figyelmet és lehetőséget kapott a következő, tehetséges fiatalokat felvonultató filmes generáció. 

Akadtak olyan esztendők, hogy 25 filmet készítettünk a kísérleti filmektől kezdve a dokumentumfilmeken, az animációkon át a játékfilmekig, a lehető legszélesebb palettán” – emelte ki az egykori Inforg Stúdió vezetője, Muhi András, aki hozzátette, hogy A kísérletezés szabadsága elnevezéssel nyíló tárlat a 2000 és 2010 közti korszak szellemi, gazdasági, társadalmi változásainak, folyamatainak tágabb értelmezhetőségét is lehetővé teszi.

Az Inforg filmjei között az évek során – többek közt – ott volt a Fliegauf Bence által rendezett Rengeteg és a Dealer, amelyeket a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is díjaztak, valamint Nemes Jeles László Velencében bemutatott, Türelem című alkotása, Kenyeres Bálint Cannes-ban is vetített, majd Európa Filmdíjat nyert Before Dawn-ja, Buvári Tamás Posztkatonája, Iványi Marcell Balladája vagy Politzer Péter Gránátok című, szép sikereket hozó filmje.

A szentendrei MűvészetMalomban szeptember 26-tól látogatható tárlat az Inforg Stúdió portfóliójának csak egy részét reprezentálja, amelyet kiegészítenek a P’Art és az Apolló mozi vetítésein. Köztük olyan, hazai és nemzetközi sikert elérő alkotások lesznek, mint a Dealer, a Madárszabadító, felhő, szél, a Fekete kefe, a Bab’ Aziz, a Barthalo, A világ nagy..., a Pánik és A fény ösvényei.

A kiállítást kísérő weblapon, a www.inforgfilm.org oldalon szeptember 25-től szintén elérhetővé válik a stúdió filmjeiből összeállított válogatás, illetve az esemény alkalmából a Ferenczy Múzeumi Centrum katalógust jelentet meg, amelyben többek közt Báron György, Barkóczi Janka, Gelencsér Gábor, Kovács András Bálint és Lichter Péter esszéi lesznek olvashatók.

A kiállítást Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró és Forgács Péter médiaművész nyitja meg. A tárlat január 9-ig várja a látogatókat.

Nyitókép forrása: Ferenczy Múzeumi Centrum