fbpx

A koronaékszerek a debreceni bevásárlóközpontba költöznek

A hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstára a debreceni Fórum bevásárlóközpontban lesz látható január 16-ától egy héten át.

A Bocskai Múzeum fő attrakciója, a koronaékszerekből álló kincstár egy hétre „költözik” a bevásárlóközpontba.

Bár olyan világvárosokban, mint Shanghai vagy Párizs húsz éve fogadnak muzeális kiállításokat a nagy- és luxusáruházak, hazánkban nagyon ritka a hasonló kezdeményezés. Ezért is különleges a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum és a debreceni Fórum bevásárlóközpont együttműködése. A Bocskai István fejedelem 500 eredeti drágakővel díszített, aranyozott korona- és jogarmásolatát bemutató kiállítás önmagában is élmény, de ehhez tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók is kapcsolódnak a január 22-ig tartó időszakban.

Bocskai István erdélyi fejedelem hiteles és nemes jogarmásolata.
Az egyetlen győztes magyar szabadságharcot vezető Bocskai István fejedelem koronaékszere nemcsak meseszép, de a hatalom, a zsarnokság elleni küzdelem és az összetartás jelképe is.

Emellett misztikus tárgy, amely számos titkot őriz. Nem tudjuk, hogy eredetileg kinek készítették. Sokáig azt hitték, hogy Bocskai csak ajándékként fogadta el, de újabban bebizonyosodott, hogy meg is koronázták vele. A Habsburg császár annyira félt a korona „hatalmától”, hogy Bocskai halála után Bécsbe vitette. Az eredeti koronát azóta is ott őrzik. Bár több álam is szerette volna megszerezni, az osztrákok 400 éve nem adják ki a kezükből. Egyedül a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum kapott engedélyt arra, hogy nemes és hiteles másolatot készíthessen róla, amelyen két éven keresztül 20 ötvös dolgozott. A múzeum számára ez azért volt fontos, mert missziójának tekinti a hajdúkat Szoboszlóra telepítő fejeledelem emlékének ápolását.

Bocskai István erdélyi fejedelem hiteles és nemes koronamásolata.

„A Bocskai Múzeum Fejedelmi Kincstára másfél éve nyílt meg Hajdúszoboszlón, és azóta rekordokat dönt a látogatottsága. Távoli helyekről ezrek keresik fel. Ezért is gondoltuk úgy, hogy más városokban is bemutatjuk. Ezek közül az első Debrecen, ahol a régió legforgalmasabb bevásárlóközpontját, a Fórumot kerestük meg. A bevásárlóközpont egyből támogatta az ötletet, így egy kiváló együttműködés indult, aminek akár még folytatása is lehet” – mondta Dr. Bihari Horváth László, a hajdúszoboszlói Bocskai Múzeum igazgatója.

A múzeumi élményt a fejedelmi kincsek kiállítása mellett múzeumpedagógiai foglalkozások és hagyományőrző bemutatók is garantálják a bevásárlóközpontban. Aki tehát betér a Fórumba január 16. és 22. között, az kalandos időutazáson is részt vehet. Felpróbálhatja a hajdúk viseletét, kézbe veheti fegyvereiket, sőt személyesen velük (az őket megidéző hagyományőrzőkkel) is találkozhat.

Érdemes ellátogatni a Fórum után a múzeumba is!

Hajdúszoboszló „múzeumi negyedében” 3 épületben 7 kiállítás várja az érdeklődőket. A Bocskai Múzeumban a Fejedelmi Kincstár mellett interaktív helytörténeti és néprajzi tárlatok is megtekinthetők. A Nemzetközi Modern Képtárban eredeti Picasso- és Chagall-alkotások láthatók, a retró kiállítás pedig a ’70-80-as évek életmódját mutatja be, többek között egy Trabant-szimulátor segítségével.

A kiállítás megtekintése ingyenes.

Tárlatvezetések folyamatosan, múzeumpedagógiai foglalkozások iskolai csoportoknak előre egyeztetett időpontban zajlanak. A múzeum hagyományőrzői „hajdú őrjáratot” tartanak, vagyis zenés, interaktív, ismeretterjesztő felvonulással invitálják kalandos időutazásra a vásárlókat a következő időpontokban: január 18., szerda: 17.30, január 20., péntek: 17.30, január 22., vasárnap: 13.00.

Fotók forrása: Bocskai István Múzeum

A rovat további cikkei