A magyar–román koprodukcióban készült Éjjeli őrjárat egy színházi társulat egyetlen éjszakájának történetét meséli el: a főpróba után a szereplők nem találják az öltöztetőnőt és vele együtt az öltözők kulcsait sem, így a színház épületéből az utcára teljes jelmezben és sminkben kénytelenek kilépni. A színészek ahelyett, hogy együtt maradnának, szétszélednek, külön-külön próbálják megtalálni útjukat hazafelé, és mindannyian szembesülnek az örök kérdéssel: hol ér véget a színpadi karakter és hol kezdődik az ember.

„A látszatok és a valóság viszonya, az előadás konvencióinak az utca konvencióival való ütközése, a színpad és a színdarab védelmének szertefoszlása a külvilág előítéleteinek súlya alatt − csupán néhány gondolat, amin a néző eltöprenghet majd” − áll a film leírásában.

A film rendezője, operatőre, forgatókönyvírója, Demian József (Josef Demian) nagyváradi születésű, Romániában és Ausztráliában is alkotó rendező-operatőr. A filmben a hivatásos színészek mellett amatőrök is szerepelnek.

Demian József célja az volt, hogy felszabadítsa a szerepeket kötöttségeik alól, és teret adjon a spontaneitásnak. Ugyanakkor makacsul ragaszkodott az alakítások hitelességéhez.

A film szereplői között van Razvan Vasilescu vezető román színész, akit egyebek mellett a Bibliothéque Pascal című filmből ismerhet a magyar közönség, de szerepel a filmben Mátray László és Bogdán Zsolt is.

Az Éjjeli őrjárat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, Lemhényi Réka, a Terápia és a Taxidermia vágója, illetve A torinói ló és A londoni férfi hangmérnökeként ismert ifj. Erdélyi Gábor közreműködésével készült.

Fotók: Matrix Film Kft.