Idén is elnyerte a Közösségi Múzeum díjat a Pénzmúzeum, de a második szintről az elérhető legmagasabb kategóriára, a negyedikre sikerült váltania. A díj annak elismerése, hogy a múzeum aktívan bevonja munkájába a helyi lakosságot és civil közösségeket, valamint a véleményüket meghallgatva alakítja múzeumpedagógiai foglalkozásait.

A MOKK díjátadója. Kép forrása: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont
A MOKK díjátadója. Kép forrása: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont

2022-ben a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által elfogadott új múzeumdefiníció elvárásként fogalmazta meg a múzeumok közösségi alapú működését. Az elismerést elnyerő múzeumok „etikusan, szakszerűen és a közösségek részvételével működnek és kommunikálnak”. A magyar múzeumok közösségi alapú működésének elismerésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2019-ben kezdeményezte a Közösségi Múzeum cím bevezetését. Az elismerést eddig összesen 39 hazai muzeális intézmény vehette át. Idén csak plusz négy múzeum, azok közül egyedül a Pénzmúzeum kapta meg a negyedik szintű minősítést a tavalyi második szint után.

A Pénzmúzeum – amelyre 2022. március 15-i nyitása óta 220 ezer fő volt kíváncsi – kiemelt figyelmet fordít a látogatók visszajelzéseire. A közösségek tudatos, folyamatos és aktív bevonásával, gyakorlati közreműködésével, véleményük figyelembevételével valósítja meg egy-egy terület fejlesztését, legyen szó múzeumpedagógiai foglalkozásokról, időszaki kiállítások tematikájának kialakításáról vagy akár pénzügyi vetélkedők fejlesztéséről.

A Pénzmúzeum és Látogatóközpont a hét minden napján, alkalmanként pedig speciális nyílt napokkal várja vendégeit – a soron következő nyílt nap május 26-án esedékes, ekkor gyereknapot tart az intézmény.