A Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik június 12-én a hazai filmek legnagyobb seregszemléje, a Magyar Mozgókép Fesztivál, új nevén a Moz.Go. Az esemény négy napján 12 helyszínen csaknem száz magyar filmet vetítenek le Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

megy_still__foszereplok_16.jpg
Jelenet a Ma este gyilkolunk című filmből

Immár negyedszerre viszi el az Európa Kulturális Fővárosa program és a Nemzeti Filmintézet a magyar film legnagyobb hazai seregszemléjét, a Magyar Mozgókép Fesztivált Veszprémbe, Balatonfüredre és Balatonalmádiba. Június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk premier előtti gálavetítésével kezdődik el hivatalosan az esemény. Az Agatha Christie stílusát idéző krimi-vígjátékban a színészből nyomozóvá avanzsáló főszereplőt Kern András alakítja olyan színészlegendák társaságában, mint Pogány Judit, Jordán Tamás, Bodrogi Gyula, Koltai Róbert, Hámori Ildikó, Bálint András, Bánsági Ildikó és Takács Kati.

A fesztiválon látható először Pigniczky Réka Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig című filmje a legendás zenekarról. A Moz.Gón lesz Hegedűs Péter Hallasz engem? című VR- és animációs elemeket is tartalmazó, formabontó alkotásának és Surányi András Eötvös Péter című portréfilmjének a premierje is.  

A megújult filmszemlén idén először bepillantást engednek olyan készülőben lévő magyar alkotások kulisszatitkaiba, mint a tízrészes Hunyadi sorozat, valamint a hatrészes S.E.R.E.G. is.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az esemény sajtótájékoztatóján elmondta: „Örülök annak, hogy a magyar film tavaly még hazajárt Veszprémbe és a Balatonhoz, idén azonban már elmondhatjuk, hogy beköltözött, itt is lakik. Célunk Európa új kulturális-kreatív ipar régiójává válni, a film pedig ennek az ágazatnak az egyik leglátványosabb területe, ezért jó tudni, hogy stabil találkozópont a Moz.Go fesztivál a szakma életében.”

„Krimi-komédiától a nézettségi rekordot döntő sport-dokumentumfilmig, lebilincselő sorozatokig és példaértékű életutakat bemutató felemelő alkotásokig ismét nagy műfaji sokszínűséggel, inspiráló filmekkel várjuk a nagyközönséget és a szakmát júniusban” – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

„A mozgófénykép szót sokáig csak »mozgó«-ként emlegették a filmszínházak, ebből született meg a magyar mozi szó, mely 1907-ből, Heltai Jenőtől származik. A fesztivál új neve, a Moz.Go visszanyúlik tehát a film születésének gyökereihez, miközben utal korunk lendületességére, és filmnézésére hív: menjünk moziba! Idén új helyszínekkel is bővül a fesztivál. Visszatér a veszprémi Agóra, és immár a balatonfüredi Kongresszusi Központ is kínál programokat. Az esemény háziasszonya idén Morvai Noémi, az MTVA M5 kulturális csatorna kiemelt szerkesztő-műsorvezetője lesz” – mondta Csáky Attila fesztiváligazgató.

6465ec2fc096067747fed615.jpg
Ternovszky Béla. Fotó: Cseke Csilla / MTI

A Magyar Mozgókép Díjakról idén is ötfős szakmai zsűri dönt. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.