A cigányság a magyarsággal hosszú évszázadok óta közös sorson osztozik: tehetségével, életerejével, művészetével, munkájával és, ha kellett, az életével is szolgálta a közös hazát, pedig túl sokszor kellett a többségi társadalomnál is nehezebb körülmények között helyt állnia.

„Célunk, hogy bemutassuk a magyar cigányközösség azon kiemelkedő tagjait, akik szakmai és közéleti tevékenységükkel már a diktatúra évei alatt is hozzájárultak egy öntudatos és büszke magyar roma közösség felépítéséhez. Harminc évvel a rendszerváltoztatás után ezzel a kiállítással is tisztelgünk a magyar cigányság hősei előtt” − fogalmaznak a kiállítás alkotói.

A tárlat tizenegy, különböző társadalmi hátterű és foglalkozású roma honfitársat mutat be, akik hozzájárultak a hazai cigányság közösségének építéséhez, Magyarország kulturális fejlődéséhez, színesebbé tételéhez vagy hazájuk szabadságáért áldozták életüket. Történetüket összeköti a közösségükért érzett felelősség, a tenni akarás és a kitartás. A kiállításon a tizenegy roma személyiségről készült plakátok mellett Joka Daróczi János és Bernáth Gábor rövidfilmjeit is megtekinthetik az érdeklődők.

A Terror Háza Múzeum és a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány több mit tíz éve tekinti kiemelt feladatának a cigány hősök felkutatását és sorstörténetük bemutatását. Elkötelezett abban, hogy megemlékezzen a roma hősökről, és felhívja a szélesebb közönség figyelmét a magyar romák helytállására, valamint bemutassa, hogy a magyar cigányok a tevékenységükkel, az önszerveződéssel, a cigány ügyek felkarolásával, közösségeik felemelésével, tanulásuk és munkahelyhez jutásuk megszervezésével, művészetükkel közösségüket és Magyarországot egyaránt szolgálták.

Az 1990-es marosvásárhelyi „fekete március” hőse, Puczi Béla 2010-ben a Terror Háza Múzeum kezdeményezésére kapott posztumusz Petőfi-emléklapot a helytállásáért. Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész a múzeum felkérésére festette meg az 1956-os cigány hősöket bemutató portrésorozatát, és a közalapítvány kezdeményezésére a Magyar Posta bélyegsorozatot adott ki cigány hősökről. A közalapítvány sok éve készít filmeket cigány hősökről és támogat olyan programokat, amelyek a roma hősökre emlékeznek.

A Terror Háza Múzeum látogatóit május 1-től az Együtt, szabadon című tárlat mellett ismét várja az intézmény állandó kiállítása is.

Kiemelt kép: Terror Háza Múzeum