Bemutatták a magyar csapat párizsi olimpiai és paralimpiai ruhakollekcióit hétfő este a Várkert Bazárban. A Heavy Tools kollekcióiban a nemzeti színek mellett helyet kap a házigazda franciák zászlajában szereplő sötétkék.

D__YT20240506003_16.jpg
Kapás Boglárka úszó. Fotó: Illyés Tibor / MTI

Július 26-án kezdődnek a nyári olimpiai játékok, augusztus 28-án pedig a nyári paralimpiai játékok. A hivatalos ünnepi öltözetet az olimpikonoknak a Roland Divatház, míg a parasportolóknak a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. biztosítja. A magyar paralimpikonok sportruházatát a Tisza gyártja és szállítja.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, a csapat tagjai több szettet kapnak: egy kényelmes ruhát a megnyitóra, egy elegánsat, melyet az ünnepi alkalmakkor viselnek majd, és sportruházatot, melyet, mint 1968 óta mindig, ezúttal is az Adidas biztosít. Elmondta, hogy jelen állás szerint 16 sportágban 153 kvótával rendelkeznek a magyarok, és a végén szeretnék elérni a 180–190 fős versenyzői létszámot. Így a magyar delegáció összlétszáma 300 fő felett lesz, a paralimpikonokkal együtt pedig mintegy 400 fő. Végül bejelentette, hogy külföldi példák hatására két csapatkapitányt is választottak Telegdy-Kapás Boglárka és Szilágyi Áron személyében.

A kollekciókat többek között olyan neves ép és parasportolók mutatták be, mint Telegdy-Kapás Boglárka, a férje, Telegdy Ádám, Márton Richárd, Tóth Krisztián, Özbas Szofi, Debreczeni-Klivinyi Kinga, illetve Illés Fanni, Pap Bianka, Osváth Richárd. A kifutón ismert színészek is feltűntek, köztük Udvaros Dorottya, Gubik Petra, Berettyán Nándor, Fehér Tibor és Mosolygó Sára, valamint T. Danny rapper, Soltész Rezső énekes, az M4 Sport műsorvezetője, Berkesi Judit mellett.

D__YT20240506020.jpg
Csoportkép a magyar olimpiai és paralimpiai csapat emlékérme- és bélyegkibocsátással egybekötött divatbemutatóján. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A Magyar Nemzeti Bank a párizsi játékok alkalmából a magyar sport napján 15 ezer forintos címletű ezüst, illetve 3000 forintos színesfém emlékérmét bocsátott ki, ezek egyben törvényes fizetőeszköznek is számítanak. Az Endrődy Zoltán iparművész által tervezett érméken olyan sportágak – kalapácsvetés, úszás, kenu és paraasztalitenisz – jelenetei szerepelnek, amelyekben vannak magyar éremesélyesek. Ezzel párhuzamosan a Magyar Posta Zrt. a hétfői nappal olyan bélyegkollekciót bocsátott ki, amely a vízilabda, a kajak-kenu, a vívás és a birkózás motívumait ábrázolja.