A magyar festészet napja az ország legnagyobb festészeti eseménye: október 18-ától több száz kiállítás várja a nagyközönséget. Az esemény népszerűsége töretlen, szükségessége pedig vitathatatlan. Képes megfogalmazni és a társadalom figyelmét felhívni a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, összefoglaló jellegével pedig egyben hiánypótló funkciót is betölt. Az idei évben az esemény „bölcsője”, Újbuda mellett több kiemelt helyszínen is zajlanak a festészet ünnepének eseményei.

Az idei év fő kiállítása és egyben a szakmai díjátadónak helyet biztosító rendezvény az Élő magyar festészet címet viseli. 2019. október 20. és november 3. között Óbudán tekinthető meg a központi tárlat, amely magába foglalja a doyenek-festőmesterek (Esernyős Galéria), a középgeneráció (Óbudai Múzeum) és a fiatal generáció (Hello Wood Zichy udvar) műveit. A kiállításhoz kapcsolódik idén a kortárs üvegfestészeti kiállítás is az Esernyős Galériában.

Idén is sokoldalú, a magyar festészetet átfogóan és részleteiben is bemutató programsorozat várja az érdeklődőket országszerte közel 150 programmal.

Óbuda

Október 20-án Óbudán nyitja meg Wehner Tibor művészettörténész az Élő magyar festészet kiállítást. Közreműködik Ágoston Béla és Pengő Csaba duója. A tárlatra magyar festők három generációjából válogattak a kurátorok, közel 200 festmény lesz látható.

Október 27-én, vasárnap az Óbudai T-Art Szimpózium Egy másik valóság a kortárs képzőművészetben várja az érdeklődőket, a foglakozásokat Lévay Jenő, Külüs László Ákos és Tenk Dóra vezetik.

Újbuda

Október 18-án, péntektől várja a látogatókat a Festők és írók – Csontváry halálának 100. évfordulójára című tárlat, a Rejtett narratívák – a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő tanszékének hallgatóinak kiállítása, valamint a Francia kortárs festészet – Chevreuse völgyi festők szövetségének kiállítása.

Október 25-én galériasétákon vehetünk részt Újbudán.

Szolnok

Október 18-án nyílik Király György Barcsay-díjas festőművész kiállítása a Debreceni Egyetem szolnoki campusán.

Október 19-én Szente-Szabó Ákos, Varga-Amár László, Szabó Franciska kiállításai várják az érdeklődőket több helyszínen, emellett ettől a naptól látogatható A VI. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium, a Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása, valamint a Magiszter Fényes Adolf Művészeti Szakgimnáziuma és Alapfokú Művészeti Iskolája drámatagozatos diákjainak előadása.

A festészet napja részletes programja ezen a weboldalon érhető el.