A rendezvényt kedden és szerdán tartja a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara az SZTE Klebelsberg Könyvtárral közösen.

Az Élettörténet és emlékezet címmel megszervezett kulturális rendezvény legtöbb programjának első nap a szegedi bölcsészkar, második nap az egyetemi könyvtár ad otthont.

forrás: https://szeged.hu

A filozófiai és irodalmi kerekasztal-beszélgetéseken a résztvevők – a kortársak, a barátok, a tanítványok, az életpálya szakértő ismerői – a megemlékezés és a hommagé gesztusán, valamint a személyes történeteken, anekdotákon keresztül a Tengelyi László és Heller Ágnes filozófusok, valamint Tandori Dezső és Térey János költők halála után maradt hiánnyal szemben az olvasókban élő jelenlétüket próbálják erősíteni.

Az előadásokon szó lesz a száz éve elhunyt Csáth Géza és a 90 éve született Bori Imre munkásságáról is, de a Csáth-naplók és a Bori Imre-levelezés mellett az irodalommá szerveződő személyes életanyag – visszaemlékezés, önéletrajz – és az ebből kirajzolódó, illetve az ezt alakító történelem dinamikus erőviszonyai is izgalmas beszédtémáknak ígérkeznek.

Végel László
fotó forrása: https://mediaklikk.hu

Esténként a programok a Grand Caféban folytatódnak, kedden Végel László mutatja be Temetetlen múltunk című önéletrajzi regényét, másnap előbb írók és filozófusok olvasnak fel részleteket műveikből, majd Mesterházi Mónika Evidenciák – Esszék versekről és költőkről című kötetét ismerhetik meg az érdeklődők.

Szerdán tartják az írók-filozófusok labdarúgó-mérkőzést, Esterházy Péterre emlékezve.

 A bölcsészkar épületében a minden könyvbarát számára nyitott és ingyenes beszélgetések mellett egész napos könyvcserét és könyvvásárt is rendeznek, amelyen a legnevesebb magyarországi kiadók mellett két jelentős vajdasági intézmény, a Symposion és a Forum is részt vesz.