fbpx

A magyar kultúra napja az OSZK-ban

A Himnusz eredeti kéziratával és a hozzá kapcsolódó Erkel-kottával, Ady kamarakiállítással, íróműhellyel és díszalbum-bemutatóval is készül az Országos Széchényi Könyvtár.

Követjük-e, követhető-e Ady, érthető-e a 20. század elejének költői megszólalásmódja? Klasszikus, modern és kortárs poézis eleven párbeszédére és találkozására kerül sor január 22-én a nemzeti könyvtárban. A Molnár Krisztina Rita író, költő, tanár által vezetett íróműhelyen az is kiderül, Ady Endre költészete inspirálja-e a fiatalokat. Rockenbauer Zoltán művészettörténész Ady párizsi tartózkodásáról tart előadást, Fut velem egy rossz szekér… – ADY100 címmel pedig kamarakiállítással emlékezünk a költőre. A tárlaton Ady- kéziratok, fotográfiák, tárgyi relikviák, dedikált kötetek, önéletrajzok és első megjelenések is előkerülnek.

Himnusz

A magyar kultúra napján mutatják be a Valaki útravált… ADY100 díszalbumot (OSZK–MMA), mellyel a kötet szerkesztői a 100 esztendeje elhunyt költőóriás előtt tisztelegnek. A kiadványhoz a nemzeti könyvtár mintegy 1200 tételt számláló Ady-hagyatékából válogattak, és egy eddig kevéssé vizsgált aspektusból − Ady valós, fizikai utazásai, úton levései, ugyanakkor belső kételyei, kiútkeresései kettőse felől − közelítettek az életműhöz. A kötet bemutatóját követően kerekasztal-beszélgetéssel várják a látogatókat.

A magyar Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta csak különleges alkalmakkor, így a magyar kultúra napján, január 22-én láthatók eredetiben ismét a nagyközönség számára az Országos Széchényi Könyvtárban. Ezen a napon a nemzeti könyvtár 50%-os beiratkozási akcióval is várja látogatóit.

A rovat további cikkei