A Konkoly-Thege család tagjai évszázadokon keresztül különböző országos tisztségeket töltöttek be, és közöttük olyan jelentős személyek találhatók, mint például Konkoly-Thege Miklós (1842–1916) csillagász, meteorológus, az MTA tagja, zeneszerző, országgyűlési képviselő, az ógyallai csillagvizsgáló építtetője vagy Konkoly-Thege Aladár (1919–1996) orvos, író.

A páratlan gyűjtemény körülbelül 850 eredeti, egymással szorosan összefüggő, a família történetét mintegy nyolc évszázadon át dokumentáló iratból áll, közülük hozzávetőlegesen 600 a Konkoly-Thege családdal, 200 rokon családokkal és körülbelül 50 idegen családokkal kapcsolatos irat. 

A levéltárat eredetileg  Konkoly-Thege Balázs (1862–1928) állította össze.

Az anyag legjelentősebb részét a mohácsi csatát megelőző idők hat darab eredeti, 14–15. századi okmány jelenti.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója az iratok átvételekor köszönetét fejezte ki a gyűjtemény tulajdonosának, Konkoly-Thege Miklósnak és a megjelent családtagoknak, majd elmondta, hogy a kiemelkedően gazdag gyűjtemény adományozása nem csupán rendkívül nagylelkű gesztus, de egyúttal példaértékű is, hiszen teljes magyar nemesi családi levéltár ajándékként történő átvételére az elmúlt évtizedekben nem volt precedens.

Szabó Csaba hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár a legnagyobb tisztelettel és gondossággal őrzi majd az iratokat, ugyanúgy, mint legrégebbi dokumentumát, az 1109-ben kelt veszprémvölgyi kiváltságlevelet, és biztosítja, hogy az iratok 1000 év múlva is őrizzék a nemesi család emlékét.

A gyűjtemény tulajdonosa, a Norvégiában élő Konkoly-Thege Miklós a saját költségén hozatta haza az iratanyagot, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levélárának ajándékozhassa. Mint írják, a család legidősebb leszármazottja az átadáskor elmondta, hogy az 1950-es évekbeli magyarországi házkutatások alkalmával a gyűjtemény egy része elveszett, ám édesapja 1956-ban – több mint háromévnyi recski munkaszolgálat után – fiával együtt Norvégiába menekítette a megmaradt dokumentumok közül a legfontosabbakat. Az 1960-as években a kivándorló rokonok segítségével állt össze a teljes levéltár, amelyet haláláig édesapja kezelt. A család közös döntése volt, hogy az időközben digitalizált gyűjteményt hazajuttassák és méltó körülmények között helyezzék el ott, ahol a valódi helye van: Magyarországon.

Az átvett anyag részletes bemutatására 2022. január 22-én, a magyar kultúra napja alkalmából tartandó hungarika workshopon kerül sor a Magyar Nemzeti Levéltárban.

Nyitókép: a Konkoly-Thege család: Aladár, Miklós és Gyula. Forrás: Wikipédia/MTI reprodukció/pecs2010 blog