Kitért arra, hogy a rádió együttesei is nehéz időszakon vannak túl, ugyanakkor a művészek megmutatták, hogy igazi közösséget, családot alkotnak, és jól helyt álltak. Papp Dániel kiemelte, hogy az MRME-ben új bérrendszert vezettek be. Devich Márton, az MRME ügyvezető igazgatója hozzátette: a Jókai utcai épület, ha megfelelő felújításra, átalakításra kerül, korszerű és ideális lesz az MRME számára. Mint mondta, a biztos jövő, az új otthon megtalálása és a stabil anyagi háttér is hozzájárul ahhoz, hogy az együttesben nagyon jó a hangulat.  

A következő évadra öt bérletet hirdetnek:

Vásáry Tamás Brahms-sorozata a Zeneakadémián lesz, akárcsak a Dohnányi-bérlet előadásai, a Lehel-bérlet a Müpában, az Anno Sacri-bérlet a Szent István-bazilikában és a Mátyás-templomban, és az utóbbi lesz a helyszíne az Énekkar Sapszon-bérlete három estjének.

Vásáry Tamás, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának örökös tiszteletbeli főzeneigazgatója megjegyezte, hogy Brahms az egyik kedvenc komponistája, „benne van a legszerelmesebb zene”, és a sorozatban legfontosabb művei hangzanak el.

Devich Márton és Papp Dániel
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kodály Zoltán születésének 140. és Lajtha László születésének 130. évfordulóján számos előadás mellett az Énekkar Lajtha–Kodály hangzó összkiadást készít. Az első Lajtha-emlékest januárban lesz a Jézus Szíve jezsuita templomban. Koncertet adnak az eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódva a bazilikában, ünnepi koncerttel köszöntik 70. születésnapján Kovács János karmestert a Müpában, előadják és rögzítik a Pilinszky-centenáriumra kiírt pályázat győztes művét, lesz Újévi nyitány Medveczky Ádámmal, Cziffra-év gálakoncert Balázs Jánossal, Virtuózok-est, valamint karácsonyi koncertek az énekkarral és a gyermekkórussal – sorolta Devich Márton.

Vásáry Tamás és Kovács János
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kovács János a sajtótájékoztatón elmondta, hogy október 16-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Bruckner 9. szimfóniáját is dirigálja, decemberben a Zeneakadémián Smetanát és Janáceket vezényel.
Devich Márton újdonságként említette, hogy vidéki ismétlő hangversenyek lesznek Miskolcon és Kecskeméten, szeptemberben részt vesznek a rangos bukaresti Enescu-fesztiválon, decemberben spanyol turnéra indulnak, és novemberben, valamint jövő májusban José Curával játszanak a Müpában, előadva a Bajazzókat, valamint Cura saját Requiemjét. Az énekkar karigazgatója, Pad Zoltán a Sapszon-bérletről szólva megemlítette, hogy egyrészt

pótolják a tavaly elmaradt koncerteket, másrészt Florian Helgath vendégkarnaggyal német műsort adnak elő,

december 15-én pedig francia műsorral jelentkeznek, benne Saint-Saëns Karácsonyi oratóriumával. „Az énekkar 2021–2022-ben Lajtha László valamennyi vokális művét előadja, akárcsak Kodály vokális termését” – tette hozzá.

Dinyés Soma, a gyermekkórus vezető karnagya elmondta, hogy szeptember 27-én a Zeneakadémián lesz az évadnyitó előadásuk, és megtartják szokásos karácsonyi koncertjüket is. Ők is ott lesznek José Cura két budapesti fellépésén, és közös műsoruk lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, valamint a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekarral.

Dinyés Soma
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az MRME új évadában karmesterként fellép Carlo Montanaro, Kobajasi Ken-Icsiro, Ricardo Frizza, ifj. Sapszon Ferenc, a fiatalok közül Farkas Róbert és Káli Gábor, a közreműködő művészek között lesz Varvara, Várjon Dénes, Balog József, Fejérvári Zoltán, Rohmann Ditta, Banda Ádám, Kokas Dóra, Pusker Júlia, Balogh Ádám.

Devich Márton az elmúlt szezon kapcsán megemlítette, hogy a pandémia alatt tizenhárom alkalommal szerepeltek az M5 képernyőjén, koncertközvetítésüket átvette a RAI, a BBC és a WDR is. Hozzátette: nő a stúdiófelvételek száma, sikeres a Variációk kamarazenére sorozatuk, Vásáry Tamás streamelt Mozart-koncertjének nézettsége pedig több mint 16 ezer volt.

Nyitókép: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara 2021. január 9-én a Zeneakadémián. Vezényelt Vásáry Tamás. Forrás: a Magyar Rádió Művészeti Együttesei Facebook-oldala